Отидете към основна версия

14 746 61

„Ройтерс”: „Продължаваме промяната” и БСП могат да сложат край на кризата в България

  • кирил петков-
  • продължаваме промяната-
  • бсп-
  • правителство-
  • ройтерс-
  • българия-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • герб

Новата партия е в по-добра позиция от ГЕРБ да създаде управляващ кабинет

Снимка: БГНЕС

Дори официалните резултати да потвърдят, че ГЕРБ е най-голямата партия в България, тя няма явни съюзници в парламента. Шансовете ѝ да създаде управляваща коалиция са малки. Така „Ройтерс” коментира проведените избори вчера в страната ни.

Новата партия (визирайки „Продължаваме промяната”) е в по-добра позиция да създаде управляващ кабинет. Според „Ройтерс” ПП може да направи коалиция с две от по-малките протестни партии (вероятно визирайки ДБ и ИТН), както и със социалистите от БСП. По този начин може да се сложи край на продължаващата политическа безизходица в балканската страна, коментира агенцията.

„Ройтерс” коментира, че близките резултати от екзитполовете подчертават дълбоките политически разделения след десетилетие управление на Бойко Борисов. Те съвпадат с нарастването на случаите на коронавирус, високите разходи за енергия и гнева от широко разпространената корупция в България, най-бедната страна в Европейския съюз. „Ройтерс” посочва, че няма ясен победител на парламентарните избори в България. Неуспешните избори през април и юли не успяха да създадат функциониращо правителство, припомня агенцията. По данни на ЦИК, при обработени близо 43% протоколи, партията „Продължаваме промяната” е първа сила с 26%. Втора е ГЕРБ с 21,4%.

Британският в. "Файненшъл таймс" публикува днес репортаж, посветен на изборите в България. Заглавието е "Нова центристка партия прави пробив на изборите". Авторът и отбелязва, че лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев са възпитаници на Харвард и са изградили репутацията си като министри в служебното правителство. На вчерашните избори българите дадоха неочакван изборен тласък на новата центристка политическа сила, която може да сложи край на политическата безизходица, която почти напълно парализира управлението в балканската държава и през последните седмици я остави изложена на най-смъртоносната вълна на коронавирус, пише още изданието.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 48 гласа.

Свързани новини