Отидете към основна версия

2 339 22

Тихановска разкритикува ЕС

  • светлана тихановска-
  • ес-
  • санкции-
  • критика-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Тя поиска пълна изолация и непризнаване на режима на Лукашенко

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска обвини ЕС, че действа бавно и неефективно по отношение на режима в Беларус и поиска от Общността да предприеме три конкретни стъпки срещу него. Тя произнесе половинчасова реч пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, като бе прекъсвана неколкократно от аплодисменти, предаде БНР.

"В момента в тази зала има по-малко хора, отколкото политически затворници в Беларус. 882-ма мои съграждани са в затвора, само защото са упражнили основните си човешки права, които хората в останалата част на Европа приемат за даденост", започна речта си Тихановкса.

Тя също така попита: "Дами и господа, мислите ли, че тези хора разбират какво имаме предвид, когато говорим за дългите бюрократични процеси в ЕС и за комплексна дипломация? Мислите ли, че изявленията за дълбока загриженост им дават доверие и надежда? Какво реално може да каже ЕС на народа на Беларус на забравените европейци, които искат същото, на което се радва останалата част от Европа?"

"Може би нямам право да ви моля за вашата помощ, защото тя заплашва вашите национални интереси или бизнес, но съм тук и го правя", каза Тихановска и допълни, че режимът в Беларус е вирус и колкото повече закъснява лечението му, става толкова по-зле: "Първо, изолация, за да се предпазим от разпространението му. Второ, лечение, за да унищожим негативния му ефект. И на последно място, но не и по значение, имунитета, който позволява да държим тялото в добра форма"

В тези рамки тя поиска пълна изолация и непризнаване на режима на Лукашенко, когото много медии в Европа все още назовават президент, а също координация на усилията на ЕС и Обединеното кралство, така че санкциите срещу него да бъдат реални, а не символични и да не се спомага за обогатяването на режима. "Нека сме сигурни, че всички престъпления на режима ще бъдат предоставени на международен трибунал. Призовавам Европа да поеме инициативата за това", заяви Тихановска.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.

Свързани новини