25 Ноември, 2021 07:16 2 308 22

Тихановска разкритикува ЕС

  • светлана тихановска-
  • ес-
  • санкции-
  • критика-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Тя поиска пълна изолация и непризнаване на режима на Лукашенко

Тихановска разкритикува ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска обвини ЕС, че действа бавно и неефективно по отношение на режима в Беларус и поиска от Общността да предприеме три конкретни стъпки срещу него. Тя произнесе половинчасова реч пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург, като бе прекъсвана неколкократно от аплодисменти, предаде БНР.

"В момента в тази зала има по-малко хора, отколкото политически затворници в Беларус. 882-ма мои съграждани са в затвора, само защото са упражнили основните си човешки права, които хората в останалата част на Европа приемат за даденост", започна речта си Тихановкса.

Тя също така попита: "Дами и господа, мислите ли, че тези хора разбират какво имаме предвид, когато говорим за дългите бюрократични процеси в ЕС и за комплексна дипломация? Мислите ли, че изявленията за дълбока загриженост им дават доверие и надежда? Какво реално може да каже ЕС на народа на Беларус на забравените европейци, които искат същото, на което се радва останалата част от Европа?"

"Може би нямам право да ви моля за вашата помощ, защото тя заплашва вашите национални интереси или бизнес, но съм тук и го правя", каза Тихановска и допълни, че режимът в Беларус е вирус и колкото повече закъснява лечението му, става толкова по-зле: "Първо, изолация, за да се предпазим от разпространението му. Второ, лечение, за да унищожим негативния му ефект. И на последно място, но не и по значение, имунитета, който позволява да държим тялото в добра форма"

В тези рамки тя поиска пълна изолация и непризнаване на режима на Лукашенко, когото много медии в Европа все още назовават президент, а също координация на усилията на ЕС и Обединеното кралство, така че санкциите срещу него да бъдат реални, а не символични и да не се спомага за обогатяването на режима. "Нека сме сигурни, че всички престъпления на режима ще бъдат предоставени на международен трибунал. Призовавам Европа да поеме инициативата за това", заяви Тихановска.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сух

    45 4 Отговор
    Навалня..

    Коментиран от #15, #21

  • 2 Хаха

    50 4 Отговор
    Вземи си кака да те отрака... Значи всичко, което не се хареса на богоизбраните е режим, така ли? Тогава тези локдауни и планораното унищожаване на бялата раса са демокрация ли?!
  • 3 Така е

    49 3 Отговор
    Лукашенко ще го ПРЕМЕСТИ !!!
  • 4 Гост като гост

    56 2 Отговор
    Добро утро г-жо Тихановска.
    Вие чак сега ли се събудихте ?
    Та чак сега ли разбрахте, че ЕС е един шарен детски балон, който във всеки момент може да се спука ?
    Май ще трябва да развявате бял байрак.
  • 5 Тихановска е Психарка, изписано е на

    41 2 Отговор
    Лицето и!!!! Използват е разни служби и правителства за свой цели!!!
  • 6 гадно

    37 1 Отговор
    Тая какво иска война ли да им обявят, като е толкова еркек да се върне, да прави партия и да спечели изборите, а не да приказва .
  • 7 Аналитик плюс

    53 1 Отговор
    Националните предатели са най-голямото зло за една нация и държава. Как можеш да се бориш за пълна изолация и икономически санкции на своя народ и държава, затова че не си спечелила изборите? Та как този народ ще ти вярва и следва тогава? Ти, дори и да дойдеш на власт един ден, очевидно това ще е резултат от външна намеса - и къде е демокрацията след всичко това?
  • 8 Kcaniba

    31 1 Отговор
    Тая що като Лжедмитри се крие при паляците, а не отиде при навални или саакашвили - където и мястото!?!?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Механик

    36 1 Отговор
    От тази мирише на сороспийство. Не мирише! Смърди, та се не трае.
    Самото и лице го излъчва.
    Не мога да си обясня как, но сороспиите си имат някакво излъчване на лицето, дето си им личи принадлежността. Дали аз съм свръх чуствителен към тази плесен или всички виждат това, което и аз, но видя ли такова "умито" лице и веднага се сещам за дъртия ром-еврей и му виждам окапалите уши и нос.
  • 11 big

    38 1 Отговор
    Боже, боже, и тази уж я готвят за президент! Явно, по-далече от кухнята и училището, акъла и няма да я заведе! Всички тези санкции на кого ще попречат? На народа! С други думи, тя не се бори срещу Лукашенко, а срещу белоруския народ!

    Коментиран от #19

  • 12 Апропо

    32 1 Отговор
    Тази защо и като каква и дават трибуна и говори в ЕП ? Кой и как я е легитимирал ? Кого представлява ? Тя даже не е от Беларус.
  • 13 Бгг

    13 2 Отговор
    Рвросороспия
  • 14 Сивата чапла

    23 2 Отговор
    Егати продажните мекерета.
  • 15 ФЕМЕНИСТКА

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    ТАЗИ ЛE3БИЙКА И ДРУГИТЕ И ДВЕ КОМПАНЬОНКИ РАЗМАХВАЩА ПОЛСКИЯ ФЛАГ СИ МИСЛИ ,ЧЕ НЯКОЙ ЩЕ И ИГРАЕ ПО СВИРКАТА ИМАМ ЗАПИС КАК СЕ МОЛИ НА АМЕРИКАНСКИ АГЕНТИ ЗА ПАРИ ЗАЩОТО НЯМАЛА ДРЕХИ ОТ ИЗВЕСТНИ МАРКИ ЗА СРЕЩИТЕ СИ С ЕВРГЕЙСКИ ЛИДЕРИ!
  • 16 Хм хм

    21 0 Отговор
    Бях в Беларус миналата година.Бях изненадан всичко от комунизма е оставено.Предприята фабрика обновяват .Взимат по добри заплати и живеят по добре.Има обаче наистина полицейщина.Бях два пъти на ресторант и след 22. ч влизат ченгета а и по улиците много спират след 220.Не играят по свирката на ЕС и са много добре.
  • 17 грух

    7 1 Отговор
    Тихановская, стига глупости, марш в кухнята и веднага да ми направиш един хубав борщ !

    Коментиран от #20

  • 18 Пак ли

    9 0 Отговор
    подхавнахте темата с тая кучка изтривалка на запада.Да си плуе в полската шляхта и да не квичи,че ще и иде зелката тъпа.
  • 19 Само една

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "big":

    лека поправка,че акъл няма толкова да я отведедори до училището,а най-много до градинския клозет.
  • 20 Съмнявам

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "грух":

    се че има акъл за това да прави дори борш. Най много да легне и да се разкикери за да я порнат в двете дупки.Но незнам кой ще се прежали за таква действие.
  • 21 Виталия

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сух":

    Ей, не закачай Навални рейтингът😉😂от 2000-та на Президентът Путин. Тихановска де беше 1994?! Лукашенко е Президент от м.март 1994 или 27 години!
  • 22 Калбо

    2 0 Отговор
    Ако иска тихановска да прати някого на международния трибунал трябва да започне от съединените щати те тази година убиха човек който протестираше и много хора са задържани и все още са в затворите защото протестираха почни оттам тихановска от най-голямото зло на протестите полицията пребиваше хората от бой
    Значи американците може и да бият а Беларус не може много си фалшива