Отидете към основна версия

35 237 51

Финансовите експерти са изненадани от случващото се в Турция

  • турска лира-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • експерти-
  • изненада-
  • долар-
  • пари-
  • икономика

Динамичните промени в стойностите на турската лира изненадаха световноизвестни финансови експерти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Специално за БТА от Нахиде Дениз

Понеделник ще се запомни с динамичните промени в стойностите на турската национална валута - лирата, която за минути се покачи с около 25 процента спрямо американския долар и еврото, което изненада дори и световноизвестни финансови експерти.

Изненадата поднесе президентът Реджеп Тайип Ердоган, който в обръщение към нацията обяви пакет от мерки в защита на националната валута след рекордния срив в обедните часове. "Влоговете, деноминирани в турски лири, ще бъдат защитени срещу колебания в обменните курсове. Този нов инструмент ще гарантира сигурността на спестяванията на гражданите. Освен това този доход ще бъде освободен от данък. Ние също така ще приложим на практика инструменти, които ще гарантират, че активите в турски лири се използват по начин, който няма да създава ново търсене на пазара на чуждестранна валута", заяви Ердоган.

Турският президент обясни вчера, че ако заради колебанията в обменния курс загубите по депозитите в турски лири се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките, те ще бъдат компенсирани. На 20 декември американският долар се котираше за 17,80 лири, еврото достигна 20,02 лири, а българският лев надхвърли 10 лири. След изявлението на Ердоган само за броени минути привечер стойностите на турската лира се покачиха с около 25 процента спрямо американския долар. Вчера доларът се котираше за 12,98 лири, а еврото падна до 14,62 лири, българският лев - до 7,47 лири. "Триумфалното завръщане на турската лира", така проправителствените медии коментираха изявлението на турския президент.

В град Малатия хиляди дребни търговци се събраха на централния площад в града и с хора отпразнуваха радостта си от спада на курса на американския долар, скандирайки "Жив да си Ердоган!". Някои от тях изгориха 1-доларови банкноти, съобщиха местни медии. Президентът на Асоциацията на турските банки Алпаслан Чакър съобщи, че от понеделник вечерта в Турция над 1 млрд. долара са били обменени в турски лири. Известният финансов експерт Тимъти Аш изрази удивление от динамичната активност на валутите на турския пазар. 30 години следя движенията на финансовите пазари по света. Но никога, в никоя страна досега не съм бил свидетел на такава активна динамика в курсовете на валутите, както се случи в Турция, коментира икономистът в акаунта си в социалните мрежи.

Бившият президент на Централната банка Осман Дурмуш, който е финансов съветник в опозиционната "Добра партия" на Мерал Акшенер, критикува пакета от мерки. По думите му обявеното от Ердоган "коригиране на валутната разлика за депозити в турски лири" по същество означава повишаване на лихвените проценти. Като припомня, че именно Ердоган от дълго време се обявяваше срещу увеличаването на лихвените проценти, което доведе до срива на турската лира, бившият ръководител на Централната банка заяви: "Върнаха се,/има се предвид кабинетът, който се ръководи от президента Ердоган - б.а./, но не казват, че се връщат. Отклониха се от главния път, но се озоваха в задънена улица. Това, което предлагат сега, по същество е вдигане /увеличение/ на лихвените проценти, срещу което се противяха. Така забиха гвоздея в ковчега на турския икономически модел", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: