Отидете към основна версия

2 235 9

Либия сама решава дали да допусне сина на Кадафи до изборите

  • либия-
  • избори-
  • президент-
  • оон

Това мнение изрази ООН

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Решението да се допусне Сейф ал Ислам - синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, да участва в президентските избори, е единствено въпрос на Либия и нейната съдебна система. „Решението за участието на Сейф ал Ислам Кадафи като кандидат за президент е само либийски въпрос“, каза специалният съветник на генералния секретар на ООН за Либия Стефани Уилямс.

Тя добави, че „решението за легитимното участие на кандидати както в президентските, така и в парламентарните избори, е суверенен въпрос на Либия, който попада в компетенциите на либийската съдебна власт.

Специалният съветник на генералния секретар на ООН подчерта, че „суверенното право на Либия и независимостта на либийската съдебна система трябва да се зачитат от всички без изключение“.

На 22 декември либийската Висша избирателна комисия официално обяви отлагането на изборите, които бяха насрочени за 24 декември, и препоръча провеждането на първия тур на новите президентски избори на 24 януари 2022 г. Окончателното решение за новите срокове на парламентарните и президентските избори в страната трябва да се вземе от Камарата на представителите (парламента) на Либия.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини