Отидете към основна версия

3 402 69

САЩ оставят свой самолетоносач в Средиземно море

  • сащ-
  • самолетоносач-
  • средиземно море-
  • русия-
  • нато

Западът е обезпокоен от струпването на руски войски на границата с Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американският самолетоносач "Хари Труман" няма да продължи за Близкия изток - остава в Средиземно море, тъй като в споровете с Москва Вашингтон залага не само на дипломацията.

Заради напрежението, породено от конфликта около Украйна, САЩ решиха да оставят един свой самолетоносач в Средиземно море. Министърът на отбраната Лойд Остин е разпоредил самолетоносачът "Хари Труман" да не продължава за Близкия изток, какъвто принципно е бил планът. "Промяната в плана отразява необходимостта от трайно присъствие в Европа като наш ангажимент в името на колективната отбрана", обяснява експерт.

"Провокации"

Западът е обезпокоен от струпването на руски войски на границата с Украйна. Опасенията са, че Москва би могла да атакува съседната държава. Русия отрича съществуването на подобни планове, отхвърля критиките към струпването на войските и от своя страна упреква Киев в "провокации".

След продължилото със седмици изостряне на конфликта, предстои на 10-и януари представители на САЩ и Русия да се срещнат в Женева за разговори по възможностите за деескалация. Два дни по-късно - на 12-и януари - са планирани и разговори между НАТО и правителството в Москва, а на 13-и януари - и консултации между Организацията за сигурност и сътрудничество и Русия.

Против източното разширяване на НАТО

Що се отнася до военните стъпки, руският посланик в Берлин Сергей Нечаев отправи остри критики към настояванията на Германия за доставки на оръжие за Украйна. "От наша гледна точка това би било абсолютно вредно и погрешно. Всички стъпки в тази посока биха били контрапродуктивни."

Нечаев допълни: "Тези намерения са още едно доказателство за това, че Русия има нужда от гаранции за сигурност и ние искаме да получим такива гаранции, фиксирани чрез международното право". Москва всъщност иска да бъде сложен край на източното разширяване на НАТО, което би означавало отказ от приемането на Украйна в Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 23 гласа.

Свързани новини