Отидете към основна версия

2 077 18

Китайски агент е проникнал в британското правителство

  • шпионаж-
  • великобритания-
  • китай-
  • шпионин-
  • агент-
  • правителство-
  • лондон

Всъщност няма закони за справяне с подобен вид вмешателство

Снимка: Shutterstock

Британското контраразузнаване отправи предупреждение към депутатите, че агент на китайското правителство е проникнал в парламента за вмешателство в британската политика, предаде БНР.

От службите МИ-5 съобщиха, че жена на име Кристин Лий е установила връзки от името на Китайската комунистическа партия с депутати, след което е правила дарения на политици със средства, идващи от чужденци в Китай и Хонконг. Всичко това става известно след дълго разследване от страна на МИ-5. Един от депутатите, получил дарения от Кристин Лий, е лейбърсткият депутат Бари Гардинър – 420 00 паунда за 5 години. Гардинър обаче твърди, че винаги е информирал службите за сигурност за даренията.

Сегашният лидер на либералдемократите Ед Дейви също е получил 5000 паунда, когато е бил министър на енергетиката, но той отбеляза, че парите са били приети от местното му сдружение. Министърът на вътрешните работи Прити Пател каза, че е тревожно, че някой, „който целенасочено е ангажиран с прокарване на политическо влияние от страна на Китайската комунистическа партия е взел на прицел парламентаристите, но Великобритания разполага с възможности да разкрие външно вмешателство“.

Кореспондентът на Би Би Си по въпроси на сигурността Гордън Корера коментира, че е много необичайно МИ-5 да посочва конкретна личност. Той допълва, че силите за сигурност са загрижени от това, че всъщност няма закони за справяне с подобен вид вмешателство. В миналото имаше загриженост за руска намеса във вътрешните дела, но сега определено Китай е приоритет на силите за сигурност. В конкретния случай става дума за тайно осигуряване на влияние, а не на шпионаж или кражба на данни.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: