Отидете към основна версия

1 770 26

Макрон: Скоро може да посетя Москва

  • франция-
  • русия-
  • еманюел макрон-
  • владимир путин

Визита в Русия планира и германският канцлер Олаф Шолц - след като Путин се завърне от Пекин, където е поканен да присъства на откриването на зимната олимпиада

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Франция Еманюел Макрон пое инициативата в опитите за намаляване на напрежението между НАТО и Русия.

В телефонен разговор снощи Макрон и американският президент Байдън са обсъдили координацията на дипломатическите усилия на Запада и евентуалните тежки икономически санкции срещу Русия.

Президентът на Франция планира да разговаря тази вечер и с руския президент Владимир Путин и това ще е третият им телефонен разговор в рамките на седмица. А още снощи Макрон допусна, че може и да посети скоро Москва.

Визита там планира и германският канцлер Олаф Шолц - след като Путин се завърне от Пекин, където е поканен да присъства на откриването на зимната олимпиада.

В четвъртък в Букурещ министрите на външните работи на Франция и на Румъния отхвърлиха твърденията на Москва, че разполагането на оперативна бойна група на НАТО в северната ни съседка е провокация:

"Не смятам, че това може да се нарече провокация - да откликваме на ангажиментите ни към НАТО. Не виждам връзка с дискусията между президентите Макрон и Путин. Най-важна в момента е възможна най-скорошна деескалация на напрежението",-заяви френският първи дипломат Жан-Ив льо Дриан.

А румънският му колега Богдан Ауреску отбеляза, че числеността на подкрепленията на източния фланг на НАТО не може да се сравнява с живата сила, която Русия е струпала на източната граница на Украйна.

Льо Дриан изрази надежда до края на месеца да отпаднат пречките пред сделка за 1 милиард и 200 милиона евро, срещу които румънският боен флот ще се сдобие с 4 нови френски корвети и 2 ще бъдат реновирани.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: