Отидете към основна версия

1 338 0

Стрелба по време на клетвата на новото италианско правителство

  • италия-
  • правителство
Снимки: ЕПА / БГНЕС

Мъж е арестуван в Рим, след като откри стрелба пред кабинета на италианския премиер, съобщи Ройтерс.
Двама карабинери, охраняващи двореца Киджи, са ранени. Един от тях е ранен в гърлото и неговото състояние се оценява като сериозно. Вторият страж на реда е получил лека рана в крака. Ранен е и случайно минаващ човек.

Стрелбата стана по време на церемонията по полагане на клетва на новото правителство на Енрико Лета.

Мъжът е бил арестуван на мястото на стрелбата, посочва свидетел. Телевизия РАИ цитира свидетелка, която твърди, че е чула най-малко осем изстрела.

Лицето, открило стрелба, е 46-годишният италианец Луиджи Преити, който най-вероятно страда от психично заболяване, предаде РИА Новости, като се позова на местните медии.

Районът около резиденцията на правителството на Италия в момента е отцепен. На мястото на произшествието работят сътрудници на следствените органи.

„Това е акт на луд, психически разтроен мъж”, заяви кметът на Рим Джани Алемано.

Въпреки напрегнатата обстановка новият италиански премиер Енрико Лета и избраните от него 21 министри положиха клетва в президентския дворец Куиринале в присъствието на държавния глава Джорджо Наполитано. Клетвата беше лаконична: "Кълна се да бъда верен на Републиката, да спазвам строго Конституцията и законите, и да изпълнявам задълженията си изключително в интерес на страната", предаде ИТАР-ТАСС.

21-те министерски позиции се заемат от смесица от експерти и институционални фигури от целия политически спектър, формирайки „широка коалиция”, която слага край на политическата безизходица, причинена от изборите, завършили без категоричен победител.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: