24 Април, 2013 15:08 1 252 0

Лявоцентристът Енрико Лета е новият премиер на Италия

  • италия-
  • президент-
  • премиер-
  • енрико лета-
  • джорджо наполитано-
  • пиер луиджи берсани
Лявоцентристът Енрико Лета е новият премиер на Италия - 1
Енрико Лета прие мандата за съставяне на правителство в Италия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският президент Джорджо Наполитано възложи на Енрико Лета, вицепрезидент на Демократическата партия, да сформира следващото правителство на страната. Макар и с резерви, той е приел мандата за съставяне на коалиционен кабинет, съобщи агенция АНСА, позовавайки се на думите на главния секретар на президентството – Донато Мара.

Новината веднага стана водеща в световни издания като „Уолстрийт джърнъл“, „Фигаро“ и др., тъй като се очаква 46-годишният Лета като следващ министър-председател най-сетне да сложи край на двумесечната политическа безизходица след парламентарните избори през февруари и да вземе адекватни мерки, с които да извади третата по мощност икономика в Европа от дълбоката рецесия.

Двукратният премиер на страната Джулиано Амато, чиято кандидатура според парламентарни източници до последно се спрягаше като конкурентна, коментира, че е абсолютно удовлетворен от номинирането на Енрико Лета.

Задоволство от тази стъпка на влизане в щаба на партията изрази и бившият секретар на лявоцентристите демократи Пиер Луиджи Берсани, който обяви преди дни, че подава оставката си, тъй като кандидатурата на Романо Проди, която беше предложил за премиерския пост, не можа да мине в Сената.

Позитивни са отзивите и от страна на Християндемократическата центристка партия, откъдето коментират, че задачата на Лета ще бъде много трудна, но той е подготвен и има международен опит.

„Поех на раменете си огромната отговорност, защото тази нестабилна ситуация не може да продължава повече – страната чака правителство. Кабинетът обаче няма да се роди на всяка цена“, заяви самият Енрико Лета, който държи да провежда една нова и различна, вдъхваща доверие италианска политика – с институционни реформи с цел да се ограничи броят на депутатите, да се смени двукамерният модел на парламента и да се приеме нов избирателен закон.

Сега като важен фактор в страната отново се оформя дясноцентристката коалиция на Силвио Берлускони, която ще влезе в състава на правителството. Единствено помиряването на противниците от ляво и дясно за сформиране на кабинет може да сложи край на политическата криза, но това може да се окаже кратък брак по принуда, коментира Би Би Си. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: