Отидете към основна версия

4 274 83

Борис Джонсън: Ще начертаем линии в снега на Русия

  • украйна-
  • великобритания-
  • русия-
  • борис джонсън-
  • нато-
  • червени линии

Обединеното кралство остава непоколебимо в нашия ангажимент към европейската сигурност, каза премиерът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви на Русия, че НАТО ще „начертае линии в снега” заради украинската криза, предадоха „Ройтерс” и „Скай нюз”. Според него НАТО ясно ще покаже къде са червените линии на Алианса.

Британският премиер ще предупреди президента Владимир Путин в четвъртък да не нахлува в Украйна, използвайки посещението си в централата на военния алианс на НАТО, за да подчертае това, което той определи като европейска солидарност срещу руската враждебност.

Русия, която има над 100 000 войници на украинската граница, отрича плановете си за нахлуване. Съединените щати, Великобритания, Европейският съюз и НАТО се опасяват, че Путин може да планира анексиране на Украйна, която не е член на НАТО. Западните страни предупредиха Москва, че ако извърши военна атака, ще се изправи срещу невиждани санкции.

„Обединеното кралство остава непоколебимо в нашия ангажимент към европейската сигурност“, подчерта Джонсън. „Като съюз трябва да начертаем линии в снега и да сме ясни, че има принципи, с които няма да правим компромис“, каза Джонсън. „Това включва сигурността на всеки съюзник в НАТО и правото на всяка европейска демокрация да се стреми към членство в НАТО", посочи британският премиер. Със струпването на свои войски до Украйна Русия се опитва да изнуди НАТО да обещае, че Украйна никога няма да бъде приета в Алианса. Искане, което Западът отхвърли.

Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: