Отидете към основна версия

2 068 14

Падна блокадата на важен мост, свързващ Канада и САЩ, има арестувани

  • канада-
  • сащ-
  • блокада-
  • мост-
  • мерки-
  • ваксинации-
  • протест-
  • конвой на свободата

Блокирани остават още два гранични пункта - в провинциите Манитоба и Алберта.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в граничния канадски град Уиндзор обявиха блокадата на моста до съседен Детройт за приключена, предаде БНР.

"Амбасадър Бридж" - основна търговска артерия между Канада и Съединените щати, бе преграден в понеделник от демонстранти, недоволни от противопандемичните ограничения, което доведе до драстични съкращения в автомобилната продукция от двете страни на границата.

Канадската полиция се зае в събота да разчисти блокадата след съдебно разпореждане. В неделя броят на протестиращите намаля чувствително. Част от тях бяха арестувани. Протестът в столицата Отава и други части на Канада продължава.

Демонстрацията в Уиндзор е част от по-голямото движение около т.нар. "Конвой на свободата" - протести срещу задължителния характер на Covid-ваксините, носенето на маски и други ограничения, както и срещу цялостната политика на либералната власт на Джъстин Трюдо. По-рано властите в провинцията обявиха извънредно положение, след което много от превозните средства и палатки на моста в град Уиндзор бяха премахнати от полицията или доброволно преместени от протестиращите. Смяташе се, че блокадата причинява загуби за стотици милиони долари седмично, тъй като през моста минава 25% от търговския обмен между САЩ и Канада.

Блокирани остават още два гранични пункта - в провинциите Манитоба и Алберта.

През последните седмици на протести повечето от провинциите в Канада обявиха постепенно отпадане на ограничения, обосновано и с намаляващия брой заболели. Но най-населените - Онтарио и Квебек - не са показали такива намерения.

В центъра на Отава в събота се бяха събрали около 4 000 демонстранти, като някои от тях бутнаха оградата, издигната около Националния военен мемориал.

Канадската полиция съобщи, че демонстрантите частично са финансирани от привърженици в САЩ, като провинция Онтарио замрази средствата, дарени през една американска платформа – GiveSendGo, в четвъртък. Банка замрази две лични сметки с около $1,1 млн., депозирани в подкрепа на протестиращите.

Канадският конвой на свободата вдъхнови или подсили вече съществуващи движения и в други страни.

Френската полиция в събота разпръсна със сълзотворен газ опит за блокада на Шан-з-Елизе. До сблъсъци се стигна и в Цюрих, а в Хага противниците на задължителната ваксинация успешно спряха движението в центъра. Протестите продължиха и в Австралия и Нова Зеландия, известни със стриктните си ограничения заради пандемията.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: