Отидете към основна версия

6 629 67

Руската армия превзе товарно летище в предградие на Киев

  • украйна-
  • летище-
  • русия

В Украйна очакват руски провокации в превзетата АЕЦ Чернобил

Снимка: БГНЕС/EPA

Товарното Летище Гостомел е превзето от руски войски, предаде UNIAN, позовавайки се на информация от президентството. То се намира в близост до едноименното предградие на Киев.

По-рано беше съобщено, че 20 хеликоптера КА-52 и Ми-8 на Руската федерация са кацнали с войски на летището и е започнала битка. Руските военни поеха контрола над територията на атомната електроцентрала в Чернобил. Тази информация беше потвърдена в коментар за UNIAN от Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на президента. По думите му в момента станцията е в опасност, има опасност от провокации.

„След ожесточена битка контролът ни над Чернобилската площадка беше загубен. Не е известно състоянието на съоръженията на бившата Чернобилска атомна електроцентрала и складовете за ядрени отпадъци. След абсолютно безсмислената атака на руснаците е невъзможно да се каже, че атомната електроцентрала в Чернобил е безопасна. Това е една от най-сериозните заплахи за Европа днес. Познавайки навиците на руснаците, те вероятно вече готвят провокативни неща в АЕЦ-а в Чернобил, или ще използват щетите, получени по време на атаката, за да обвиняват Украйна за това, или самите те ще повредят тези несъмнено най-опасни обекти.

В същото време на извънредно заседание правителството въведе в действие план за гражданска защита, който предвижда областните държавни администрации да засилят работата по евакуацията на цивилното население от местата на активни военни действия.

„Решението беше взето за най-ефективна защита на държавата и защита на населението в контекста на военни действия срещу руския агресор“, каза премиерът премиерът Денис Шмигал.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: