Отидете към основна версия

4 856 52

Русия блокира резолюция на ООН, осъждаща нахлуването в Украйна

  • василий небензя-
  • оон-
  • резолюция-
  • украйна-
  • блокиране

Не сме във война с Украйна и нейния народ, а провеждаме специална операция срещу националисти, насочена към защита на жителите на Донбас, каза постоянният представител на Русия Василий Небензя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия блокира в Съвета за сигурност на ООН резолюция, осъждаща операцията по демилитаризация на Украйна, тъй като е антируска и антиукраинска, каза руският пратеник Василий Небензя, цитиран от РИА Новости.

По-рано Русия наложи вето на проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за незабавно спиране на операцията за демилитаризиране на Украйна. 11 държави членки гласуваха за документа, три се въздържаха.

Според него дори не е необходимо да се обяснява защо документът е антируски.

„Защо е антиукраински – защото този документ несъмнено противоречи на основните интереси на украинския народ, тъй като се опитва да спаси и консолидира в Украйна системата на властта, която доведе тази страна до трагедия, която продължава поне осем години. Благодарим на тези, които не подкрепиха този проект“, каза той.

Дипломатът отбеляза, че проекторезолюцията не взема предвид факта, че Киев непрекъснато нарушава Минските споразумения. „Ако авторите му се бяха опитали да му придадат вид, който дори отдалечено напомня на балансиран документ, те нямаше да пропуснат въпроси, които не бива да се забравят“, каза Небензя.

Според него е оставено извън уравнението „как майдановата хунта, която дойде на власт в резултат на противоконституционен преврат в Киев през февруари 2014 г., отприщи война срещу жителите на източната част на страната, обстрелва мирни квартали с оръдия и реактивни системи за залпови изстрели и хвърлят бомби върху жителите на Донецк и Луганск”.

„Извън скобите остана как украинските власти, с покровителството на своите западни покровители, последователно и цинично избягваха изпълнението на Минските споразумения, чийто основен елемент беше директният диалог с жителите на източната част на страната“, каза той.

Небензя добави, че задачите по денацификация и демилитаризация на Украйна ще бъдат изпълнени достатъчно скоро. Той отбеляза, че Русия не е във война с Украйна и нейния народ, а провежда специална операция срещу националисти, насочена към защита на жителите на Донбас.

„Тези задачи ще бъдат изпълнени достатъчно скоро и украинският народ отново ще може да решава собствената си съдба, докато живее в мир, добросъседство и сътрудничество с всички съседи“, каза постоянният представител на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 70 гласа.

Свързани новини