Отидете към основна версия

1 153 22

Беларуската църква призовава мирът да се върне в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • беларус-
  • митрополит-
  • вениамин

Митрополит Вениамин: Само в помирението и бързото прекратяване на военните действия можем да търсим изход от възникналия конфликт

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Послание от Минския и Заславски митрополит Вениамин – Патриаршески екзарх на цяла Беларус, заяви че конфликтът на украинска земя не започна вчера, но до последния момент имаше надежда за мирното му разрешаване.

„Тези, които днес се изправят един срещу друг на бойни позиции, често са хора, които са свързани по кръв, по вяра и по дух. Войници загиват и от двете страни, цивилни страдат“, каза митрополит Вениамин. И дипълни: „Ние, чувствайки се като едно семейство с руснаци и украинци, споделяме болката на нашите братя и сестри. Особено важни днес са думите на апостол Павел, че нашият „Бог не е Бог на безредието, а на мира“ (1 Кор. 14:33). Само в помирението и бързото прекратяване на военните действия можем да търсим изход от възникналия конфликт“.

Както в обикновеното семейство има времена на изпитания, така и в отношенията между братските народи възникват противоречия и конфликти, които понякога са много трудни за разрешаване. А врагът на човешкия род особено се радва, когато брат тръгне срещу брат си.

Беларуската православна църква призовава: „да предприемем стъпки един към друг. Нека си спомним общия купел на Кръщението, нашето общо духовно наследство, нашите светии“.

Тези дни особено важен е призивът към думите на молитвата на св. Силуан Атонски: „Господи, дай Твоя мир на Твоите хора. Нека всички Твои народи разберат Твоята любов и сладостта на Святия Дух, нека хората забравят скръбта на земята и нека оставят всичко лошо и се придържат към Теб с любов, и нека живеят в мир, изпълнявайки Твоята воля за Твоята слава“.

„Призовавам всички верни чеда на нашата Църква искрено да се молят мирът да се върне на украинска земя и братските народи да намерят път към помирение и взаимно прощение“, заключи митрополит Вениамин.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: