Отидете към основна версия

2 059 27

Европейският парламент гласува резолюция за руската агресия в Украйна

  • европейски парламент-
  • украйна-
  • киев-
  • володимир зеленски

Евродепутатите настояват да бъде осъществен напредък по предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка за членство в ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски

Снимка: БГНЕС/ЕРА

С огромно мнозинство - 676 „за“, 13 „против“ и 26 „въздържал се“, Европейският парламент гласува резолюция за руската агресия в Украйна.

Справка на "Хоризонт" показва, че българските евродепутати от всички политически групи са подкрепили документа.

Евродепутатите настояват да бъде осъществен напредък по предоставянето на Украйна на статут на страна кандидатка за членство в ЕС, както поиска президентът Володимир Зеленски.

В документа се казва още, че ЕС трябва да ограничи вноса на нефт и газ от Русия, както и да разпростре мярката за изключването от SWIFT, така че да обхване цяла Русия, както и Беларус.

Евродепутатите настояват и за по-бърза доставка на отбранителни оръжия за Украйна. Те категорично отхвърлят загатването, че Русия би могла да прибегне до употреба на оръжия за масово поразяване, припомнят международните ѝ задължения и предупреждават за опасностите от конфликта.

Българските социалисти са гласували срещу призивите за увеличаване и ускоряване на износа на оръжие и военно оборудване за Украйна, ограничаване на вноса на нефт и газ от Русия заради последствията върху българската икономика, прекратяването на сътрудничеството в ядрената сфера, забраната на руски медии у нас и затварянето на дипломатическите мисии на Русия. Въпреки това обаче са подкрепили цялостния документ.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: