Отидете към основна версия

5 549 77

Грузия незабавно иска в ЕС

  • украйна-
  • ес-
  • членство в ес-
  • грузинска мечта-
  • грузия-
  • русия

Грузия иска да стане част от европейското семейство

Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузия, бившата съветска република на източния бряг на Черно море, ще кандидатства "незабавно" за членство в ЕС, обяви нейната управляваща партия "Грузинска мечта", предаде Би Би Си.

Новината идва ден, след като Европейският парламент подкрепи кандидатурата на Украйна за членство в ЕС. Председателят на „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе каза пред репортери, че призовава ЕС „неотложно да разгледа нашата молба и да вземе решението да предостави на Грузия статут на кандидат за членство в ЕС“.

В Грузия, подобно на редица други страни, имаше масови демонстрации срещу руската инвазия в Украйна. Руският агресор контролира два грузински региона - Южна Осетия и Абхазия - от 2008 г., когато руските сили изтласкаха грузинските войски от тях. На 24 февруари руската армия нахлу от три посоки в Украйна, започвайки най-голямата война на Стария континент от Втората световна война насам.

Европейската комисия предложи днес да се задейства Директивата за временната закрила с цел да се предложи бърза и ефективна помощ на хората, бягащи от войната в Украйна. Съгласно това предложение на бягащите от войната ще бъде предоставена временна закрила в ЕС, което означава, че ще им бъде предоставено разрешение за пребиваване и ще имат достъп до образование и до пазара на труда. Същевременно Комисията представя и оперативни насоки, предназначени да помогнат на граничните служители на държавите членки при ефективното управление във връзка с пристигналите на границите с Украйна, като при това се поддържа високо равнище на сигурност. В насоките също така се препоръчва държавите членки да създадат специални ленти за спешна подкрепа с цел насочване на хуманитарната помощ, както и се припомня възможността за предоставяне на достъп до ЕС по хуманитарни причини.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 39 гласа.

Свързани новини