Отидете към основна версия

3 444 33

Афганистан преговаря с Русия за възобновяването на полетите

  • афганистан-
  • русия-
  • полети-
  • москва-
  • кабул

Талибаните преговорят с Москва за полети до и от Кабул

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководството на Министерството на транспорта на Афганистан обсъди с представители на руската авиация възможността за възобновяване на въздушното движение между Кабул и Москва, съобщи за РИА Новости източник от афганистанското министерство. Срещата се е състояла на 5 март в Кабул. Основният въпрос е бил възобновяването на полетите между столиците.

Въздушният трафик между Русия и Афганистан беше спрян след идването на власт на талибаните.

В началото на август 2021 г. талибаните засилиха офанзивата си срещу афганистанските правителствени сили, навлязоха в Кабул на 15 август и на следващия ден обявиха, че войната е приключила. През последните две седмици на август от летището в Кабул, което беше под охраната на американските военни, имаше масова евакуация на западни граждани и афганистанци, които им сътрудничиха. В нощта на 31 август 2021 г. американските военни напуснаха летището в Кабул, слагайки край на близо 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан.

В началото на септември 2021 г. беше обявен съставът на временното правителство на Афганистан, което беше оглавено от Мохамед Хасан Ахунд. Той беше ръководител на външното министерство по време на първото управление на талибаните и беше под санкциите на ООН от 2001 г.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: