Отидете към основна версия

2 600 69

ЕК не се ангажира кога Украйна ще влезе в ЕС

  • украйна-
  • русия-
  • ес-
  • членство-
  • прием-
  • урсула фон дер лaйен

Това зависи от развитието на ситуацията на място, заяви Урсула фон дер Лайен

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за CNN, не посочи условията, при които Украйна може да стане член на Европейския съюз.

„Много е трудно да се каже кога, защото, очевидно, зависи от развитието на ситуацията на място. Необходимо е да се извършат реформи и да се установят процеси“, каза тя и отбеляза, че за присъединяването на Украйна към ЕС, „все още трябва да се свърши известно количество работа“.

В същото време шефът на Европейската комисия добави, че „никой не се съмнява, че тя (Украйна) е част от европейското семейство“.

По-рано украинският президент Владимир Зеленски поиска от ЕС незабавно да се присъедини към съюза. След това премиерът на страната Денис Шмихал заяви, че Украйна кандидатства за членство в ЕС по специална процедура.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел каза в началото на седмицата, че в настоящия дневен ред на лидерите на ЕС не става дума за приемане на Украйна в общността.

На свой ред ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви във вторник на извънредна пленарна сесия на Европейския парламент за ситуацията в Украйна, че Съветът на ЕС ще анализира сериозно молбата на Украйна за членство в Европейския съюз.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: