Отидете към основна версия

2 968 12

Япония наложи санкции на Песков, Кадиров и руски олигарси

  • япония-
  • санкции-
  • русия-
  • беларус

Токио удари със санкции физически лица, компании и организации в Беларус

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японското правителство наложи санкции на още 20 руснаци, включително бизнесмени и длъжностни лица, във връзка със ситуацията около Украйна и военната операция на Руската федерация, предаде ТАСС.

Списъкът е публикуван на сайта на японското външно министерство.

В него попадат прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, заместник-ръководителят на президентската администрация Дмитрий Козак, ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров.

Освен това списъкът включва руски бизнесмени, включително братя Ротенберг, Генадий Тимченко, Алишер Усманов. Санкции бяха наложени и на две организации - Агенцията за интернет изследвания и частната военна организация Вагнер.

Освен това японското правителство налага забрана за износ на оборудване за рафиниране на нефт за Русия.

Токио обяви и допълнителен списък със санкции срещу Беларус, който включва 12 физически лица и 10 беларуски компании и организации.

В него са включени ръководителят на Националния олимпийски комитет (НОК) на Беларус Виктор Лукашенко, прессекретарят на президента на Беларус Наталия Ейсмонт. Япония също така налага забрана за износ на Министерството на отбраната на Беларус, включително на въоръжените сили на страната.

По-рано Япония одобри налагането на експортни санкции срещу 49 руски компании и организации, включително Рособоронекспорт, Ростех, ФСБ и Службата за външно разузнаване. Беше решено също така да се замразят активите на Банка Откритие, Новикомбанк, Совкомбанк, ВТБ, Банка Росия, Промсвязбанк и VEB.RF. Освен това бяха наложени персонални санкции на ръководството на Руската федерация. В списъка са руският президент Владимир Путин, заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, министърът на външните работи Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: