Отидете към основна версия

1 827 13

На ядрения полигон "Пунгери" в Северна Корея отново се строи

  • северна корея-
  • пунгери-
  • ракета-
  • корейски полуостров

"Пунгери" беше закрит, след като Северна Корея обяви мораториум върху изпитанията на ядрени оръжия през 2018 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американски анализатори заявиха, че на спътникови снимки се виждат строителни работи на полигона за ядрени изпитания "Пунгери" в Северна Корея, който е затворен през 2018 г. съобщи VoA.

Уточнява се, че става снимките, получени в петък, показват ранни признаци за изграждане на нова сграда, ремонт на друга и предмети, които вероятно са дървен материал.

"Строителните и ремонтните работи покачват, че Северна Корея е взела някакво решение за статута на полигона." - се казва в изявление на калифорнийския Център за изследвания в областта на неразпространението на ядрените оръжия "Джеймс Мартин" (CNS).

"Пунгери" беше закрит, след като Северна Корея обяви мораториум върху изпитанията на ядрени оръжия през 2018 г. Лидерът на страната Ким Чен Ун обаче заяви, че вече не се смята за ангажиран с този мораториум, тъй като преговорите за денуклеаризация са влезли в задънена улица.

След деветия опит на Северна Корея с балистична ракета през тази година Съветът за национална сигурност на Южна Корея заяви, че още по-внимателно ще следи ядрените и ракетните обекти на северната си съседка, включително основния ѝ ядрен реактор в Йонбьон и полигона за изпитания на ядрени оръжия "Пунгери".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: