Отидете към основна версия

6 582 148

Зеленски: Западът не изпълни обещанията си да защити Украйна от руските бомбардировки

  • володимир зеленски-
  • украйна-
  • нато-
  • сащ

Силният човек в Киев настоява за забранена за полети зона над Украйна - опция, която беше категорично отхвърлена от САЩ и НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Западът не е изпълнил обещанията си да защити Украйна от руските бомбардировки, предаде Франс прес.

"Тринайсет дни слушаме обещания. Тринайсет дни ни казват, че ще ни помогнат в небето, че ще ни дадат самолети, че ще ни ги доставят", казва украинският президент на видеозапис, публикуван в Телеграм.

"Отговорността за случващото се е също и на тези на Запад, които от 13 дни не могат да вземат решение. . . Отговорността е на тези, които не гарантираха сигурността на украинското небе от руските убийци", заявява още украинският президент.

Зеленски настоява за забранена за полети зона над Украйна - опция, която беше категорично отхвърлена от САЩ и НАТО.

В събота руският президент Владимир Путин предупреди, че ще разглежда въвеждането на такава зона "като участие във въоръжения конфликт" в Украйна.

"Русия през последните 30 години не е загубила толкова авиационна техника, колкото през тези 13 дни в Украйна. Воюваме вече тринадесети ден. Унищожаваме окупаторите, където можем. Навсякъде. В небето са стотици руски крилати ракети. Стотици бойни самолети на окупаторите. Стотици хеликоптери. Русия не е загубила толкова авиационна техника през последните 30 години, колкото за тези 13 дни в Украйна“, каза президентът.

Според него обаче Русия все още има достатъчно "машини за убиване". „Все още има достатъчно ракети за терор. Има още 500-килограмови бомби. За да ги хвърлят върху Чернигов и Киев. Одеса и Харков. Полтава и Житомир. Върху десетки и десетки украински градове. Върху милиони мирни украински хора“, каза държавният глава.

Зеленски междувременно съобщи, че дете е починало от обезводняване в Мариупол, където от дни няма вода, електричество и отопление, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че смъртта на детето не е потвърдена от независим източник.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 67 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: