Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 16:18 3 732 5

САЩ увериха НАТО, че ще защитят всеки сантиметър от територията ѝ от руска атака

  • нато-
  • сащ-
  • антъни блинкън-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • европа-
  • естония

Руската инвазия е пряка заплаха за Европа, особено за трите балтийски държави

САЩ увериха НАТО, че ще защитят всеки сантиметър от територията ѝ от руска атака - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приключва кратката си обиколка в трите балтийски държави, която има за цел да увери тези бивши съветски републики и настоящи членове на НАТО, че Алиансът ще гарантира сигурността им, на фона на продължаващата с пълна сила война на Русия срещу Украйна, съобщи Асошиейтед прес, предаде БТА.

Блинкън се срещна с високопоставени представители на естонските власти в Талин днес - ден след като изслуша призивите на Литва и Латвия за повече подкрепа и по-голямо присъствие на войски на Съединените щати и НАТО за възпиране на Русия. "Ще защитаваме всеки квадратен сантиметър от територията на НАТО, ако бъде атакувана, ако е обект на агресия", обеща държавният секретар на САЩ пред министърката на външните работи на Естония Ева-Мария Лийметс.

Още новини от Украйна

Тя от своя страна осъди руската инвазия, наричайки я пряка заплаха за Европа и особено за трите балтийски държави. "Тъй като ситуацията със сигурността в Европа се промени, ние трябва да продължим да укрепваме отбранителната и възпиращата позиция тук, в НАТО, особено на източния фланг", подчерта Лийметс. Естонската премиерка Кая Калас призова всички руски и беларуски банки да бъдат изключени от международната разплащателна система СУИФТ (SWIFT) и употребата на криптовалутите в двете страни да бъде ограничена, за да не се използват пробойни в санкциите, предаде Ройтерс.

"Нашият фокус трябва да бъде върху пълната изолация на Русия от свободния свят", заяви Калас на съвместна пресконференция с Блинкън. Докато войната в Украйна бушува, лидерите и на трите балтийски държави изразиха сериозна загриженост относно намеренията на руския президент Владимир Путин спрямо техните страни - бивши съветски републики които сега са съюзници на Запада, отбелязва АП. "Вече нямаме илюзии за Русия на Путин", каза латвийският външен министър Едгарс Ринкевич вчера в Рига. "Не виждаме никаква основателна причина да предполагаме, че Русия може да промени политиката си", добави той.

Ринкевич заяви, че руското нахлуване в Украйна е показало на балтийските страни необходимостта от засилване на въздушната и бреговата отбрана и че Латвия би искала сътрудничеството ѝ с НАТО в областта на сигурността да бъде по-ефективно. Литовският президент Гитанес Науседа каза пред Блинкън във Вилнюс, че политиката на възпиране вече не е достатъчна и че сега е необходима "изнесена напред отбрана". "Путин няма да спре в Украйна, ако не бъде спрян", предупреди Науседа. Спомените за съветското управление са все още пресни в Прибалтика и след руското нахлуване в Украйна миналия месец НАТО бързо предприе действия за увеличаване на своето военно присъствие в тези страни на източния си фланг, а САЩ обещаха им допълнителна подкрепа, отбелязва АП.

Поддръжката за съпротивата на Украйна срещу руското нахлуване е осезаема и в трите балтийски държави. Украински знамена и други знаци на солидарност се виждат в много предприятия, по къщи, обществени сгради и автобуси. От Талин Блинкън ще замине за Париж, където днес ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон, за да обсъдят неговите неотдавнашни разговори за Украйна с Путин и усилията му да убеди руския си колега да прекрати конфликта.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ани

    10 16 Отговор
    Затова ние можем да се чувстваме сигурни и защитени!