Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Март, 2022 13:30 3 580 40

На Острова: Нахлуването на Путин в Украйна беше престъпна грешка

  • русия-
  • украйна-
  • крим-
  • владимир путин-
  • война

Грубата политическа грешка на Кремъл беше да смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руски войници

На Острова: Нахлуването на Путин в Украйна беше престъпна грешка - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

И днес западни издания коментират руските военни действия в Украйна и анализират кога нашествието ще започне да дава отражение в Русия.

Москва е губещата страна във войната, обявява в заглавие на редакционна статия британският в. "Гардиън" и допълва в подзаглавието си, че е било грешка да се смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руските войници и че Западът е твърде разделен, за да помага.
Всекидневникът пише, че незаконната война на Владимир Путин в Украйна е станала повратна точка в историята. Но никой не може да каже кой ще бъде победител, когато тази ера приключи и започне следваща. Преди началото на тази война инерцията беше на страната на Путин, чийто военен авантюризъм му се отплати през последното десетилетие, докато САЩ се бяха обърнали навътре към себе си.

Нахлуването на Путин в Украйна обаче беше престъпна грешка, защото руските войници убиват цивилни, които са със същата славянска идентичност, и изравняват със земята градове в земи, където се е зародила културата на страната им, пише "Гардиън". Ставащото е хуманитарна криза в един от краищата на Европа. Ако беше просто битка за общественото мнение, досега Путин щеше да е загубил, посочва британският вестник.
"Гардиън" подчертава, че за "вътрешна консумация" у дома Москва се опитва да се прави на миротворец във война, която започна.

Умишлено заслепление е в основата на проблемите на Русия, коментира "Гардиън". Грубата политическа грешка на Путин беше да смята, че украинците чакат да бъдат освободени от руски войници. Путин може да е искал бърза военна операция, увенчана със светкавично обезглавяване на украинското правителство. Вместо това, той е изправен пред изтощителна окупационна война в най-голямата държава в Европа.

За разлика от Чечения и Сирия, където Путин можеше да използва местни проксита, за да води мръсна война, военните престъпления в Украйна ще намалят авторитета на Русия в света, а военната агресия на Москва заплашва външната ѝ политика.
Руската инвазия може да наруши функционирането на енергийните пазари, но ще засегне и възможностите на Путин да плаща за войната, прогнозира изданието. Путин води погрешна война в Украйна. Вместо да намери начин да живее съвместно със съседите си, той се е заел да покори Украйна и рискува да разруши Русия, обобщава "Гардиън".
Независимо от това обаче, коментира друг британски вестник - "Дейли телеграф", Путин може да остане на власт по-дълго отколкото си мислим. Това, че още има "коалиция", която го подкрепя, означава, че Западът трябва да е търпелив, ако искаме да видим руския президент свален. Според експерти тези, които смятат, че санкциите бързо ще свалят Путин, грешат. За народни бунтове като тези, които разрушиха Желязната завеса, са нужни години, за да бъдат подклаждани, а за момента най-малко 70 на сто от руснаците подкрепят войната в Украйна, по официални данни.

Да си включен в санкционния списък на САЩ преди беше символ на патриотизъм. Сега обаче това е изискване. Ако не си, става подозрително, цитира "Телеграф" руски банкер, с когото миналата седмица е разговарял представител на в. "Файненшъл таймс".

Умните олигарси осъзнават как стоят нещата тук, а глупавите престават да са олигарси, добавя високопоставен представител на Кремъл, цитиран от "Телеграф". Всеки, на когото не му харесва, бива изхвърлен или отива в затвора, посочва източникът на изданието.
"Печелившата коалиция" на Путин се състои най-общо казано от две групи: олигарси и силовици, подчертава за вестника проф. Олга Чиж - политилог и експерт по автократични режими в университета в Торонто. Според повечето анализатори, в краткосрочен план както олигарсите, така и силовиците ще бъдат тласнати още по-близо до Путин. Там лежат непосредствените им интереси и за повечето от тях няма лесно или явно бягство. Възможностите им са: Путин, затвор или нещо още по-лошо.

Без Путин класата на олигарсите може да изчезне напълно, смята проф. Чиж. Наблюдатели виждат паралели с разпадането на Съветския съюз. Русия на Путин може да повтори упадъка на СССР през 70-те и началото на 80-те години на миналия век, когато авторитарен елит се беше вкопчил във властта, въпреки нарастващото недоволство, докато страната е в застой.

Путин гарантира кончината на режима си, казва за "Телеграф" проф. Марк Галеоти, специалист по евроатлантическа геополитика в британския Геостратегически съвет.
Въпреки всичко Кремъл запазва контрол върху апарата за сигурност и бие и арестува хилядите руснаци, които протестират срещу тази война, отбелязва Галеоти. Но това ще бъде изпразнена от съдържание черупка, без легитимност и цел, а амбициите на Путин да заеме място в историята редом с легендарни държавници като Петър Велики и безусловно Йосиф Сталин, ще бъдат разобличени като тъжна заблуда, допълва той.

Американският в. "Вашингтон пост" обръща внимание на "огледалото на Путин" - начина, по който руснаците виждат или не виждат войната в Украйна в тяхната паралелна информационна вселена. Вестникът отбелязва, че свободно разпространяваните новини в Русия идват само от прокремълски медии, сред които е и в. "Комсомолска правда". Това издание разказа на читателите си историята на Семьон Василиевич от източноукраинско село - инвалид на възраст, който се обляга на патерицата си и рони радостни сълзи при вида на наближаващите руски сили.

Според "Комсомолска правда", Василиевич е преживял два инсулта, но това не умилостивило украинските националистически "зверове", които били не само него, а и майка му. След това Василиевич разкрива на руските читатели и дълго пазена тайна: през 2014 г. селата в цяла Източна Украйна гласували тайно и масово подкрепили откъсване от Киев.

Историята продължава с това, че над 2000 бюлетини, според руския таблоид, оттогава били заровени в градината на Василиевич, натъпкани в "стари съветски емайлирани гърнета". Те били там до миналата седмица, когато Василиевич грабнал лопатата със здравата си ръка и гордо ги изровил.

След пристигането на руските "освободители" се диша по-леко, признава Василиевич, цитиран от московския таблоид.

"Вашингтон пост" обобщава, че дори и когато ракетите му засипват Украйна, руският президент е въвлечен в поредната война у дома: за пълен контрол върху общественото мнение. Да четеш или да гледаш манипулативното вътрешно отразяване на нападението срещу Украйна е като да преминеш през огледало в пропагандисткия свят на руски герои и украински националистически злодеи. Изглежда действащите лица обслужват една цел: да се създаде забележителен разказ за войната за пред руснаците, изграден върху предпочитания от Путин, макар и фалшив, наратив, пише "Вашингтон пост".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сократ

    37 10 Отговор
    Щом инфото е от острова, всичко е ясно.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Делю Хайдутин

    31 11 Отговор
    Гледайте да не нахлуе и на Острова!

    Коментиран от #9, #16

  • 4 наблюдател

    36 3 Отговор
    Поне вас много добре ви познаваме!Яли сме ви попарата в две войни!
  • 5 Емил

    26 3 Отговор
    Добре звучи "острова" относно "Велика британия"!

    Коментиран от #24

  • 6 Има остров

    21 5 Отговор
    няма остров, вторият вариант е напълно възможен.
  • 7 ти я па наглите

    24 3 Отговор
    кво се пеняват като във всяка голяма война са били бити понеже са страхливи,дори не са кореняци на острова щото римляни викинги и саксонци са ги лашкали както си искат,и май искат и рашките да ги лашкат
  • 8 ???

    22 1 Отговор
    Какво ли е писал Гардиан за Индия преди години.
  • 9 Бо Джо

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    Ако нахлуе на острова кралицата че тепе рашките с бастуна...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Заклеймявам ви

    20 9 Отговор
    КОЙТО ПОДКРЕПЯ ЗЕЛЕНСКИ Е ФАШИСТ !!!
  • 12 Грешка е

    21 4 Отговор
    Че скоро на острова няма да има рижаво англе освен Принц Хари всичко друго ще е бамбук
  • 13 кнаус 485

    18 6 Отговор
    бИХ БИЛ СКЛОНЕН ДА СЕ СЪГЛАСЯ,НО ТОВА ЧЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ УБИВАТ ЦИВИЛНИ НЕ ГО ВЯРВАМ....ТОВА Е В ГЛАВАТА НА ЖУРНАЛИСТИТЕ,АМЕРИКАНСКАТА ,УКРАИНСКАТА И ДРУГИ ПРОПАГАНДИ....ТАКА ЧЕ ОТНОВО ПРОПАГАНДА....

    Коментиран от #25

  • 14 Иван

    16 2 Отговор
    И доста Украинци подкрепят смяната на властта..
  • 15 00014

    20 4 Отговор
    Потомците на пиратите скимтят, островчето се люлее.
  • 16 Емил

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Делю Хайдутин":

    И с какво ще нахлуе!? С обучени бели мечки?!

    Коментиран от #21

  • 17 Срам во веки

    17 2 Отговор
    АНГЛИЯ Е КОЛОНИЗАТОР !!!
  • 18 Петьо Петров

    15 1 Отговор
    Когато анализатори и политолози разглеждат даден проблем или конфликт едностранчиво, без различните гледни точки, и без да потърсят корените на проблема, спират да бъдат такива. Превръщат се в обикновени пропагандатори.
  • 19 ужас

    6 2 Отговор
    какви са тия мохери на снимката, ха ха ха.

    Коментиран от #28

  • 20 Смех‌‌‌‌‌‌‌‌‌

    9 4 Отговор
    бла бла бла едно и също... НЕ беше престъпна грешка 9 години да си затваря очите запада за зверствата в Донбас...

    Беше престъпление войната в Ирак, Афганистан, Сирия и др... Но запада си затавря очите когато умират мургавите а е големия спасител когато става на въпрос за пожертване на бели расисти за да се разбие общия враг Русия...

    Eто ви и клипа в който байдън казва точно това което става сега това е планувано... ТОВА Е БИЛА ЦЕЛТА

  • 21 Ами

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    ако трябва и с бели мечки.
  • 22 Бат Мишо

    5 3 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ ако НАИСТИНА украинците са убили 10 000 руски войници КАКТО СЕГА СЕ РАДВАТ хохлите в Киев и Одеса няма да има милост и пощада за никой неевакуирал се и ще гредаят на тях като на военни укрепени обекти - в каквито всъщност са превърнати и след срока за евакуация който остане жална му катеричка майна
  • 23 Някой

    3 7 Отговор
    Путин съсипа Русия
  • 24 –––

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "Емил":

    Името на острова е Голяма Британия. Що тука я превеждаме Велика не е ясно
  • 25 Не раздават им шоколадчета

    4 6 Отговор

    До коментар #13 от "кнаус 485":

    Продължавай да гледаш руска телевизия и мозъка ти ще се разпадне от лъчението

    Коментиран от #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 кнаус 485

    3 3 Отговор
    СЪГЛАСЕН СЪМ СВЕТОВНИЯ ГОСПОДАР ВЛАДИМИР ПУТИН ДА ТРЕПЕ ВСИЧКО ПРЕД РУСИТЕ...ВОЙНА Е И НЯМА МИЛОСТ...ЖЕНИ, ДЕЦА ,СТАРЦИ...ВСИЧКО ПОД НОЖА СЛЕД КАТО Е ЗА РУСИЯ И ПУТИН...ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ...САМО РУСИЯ НИКОЙ ДРУГ..

    Коментиран от #29, #38

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Англичаните им дай коронавирус

    6 1 Отговор
    Путин правил пропаганда, а короната е най-долната в историята англо-саксонска лъжа. Кои са те да казват на другите в какво да вярват. Путин може да е всякакъв, но човека ни излекува от тяхните глупости.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 кнаус 485

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "Не раздават им шоколадчета":

    СПОКО...ГЛЕДАМ И УКРАИНСКА,НО СЕ ЗАТРУДНЯВАМ В РАЗБИРАНЕТО И......
  • 33 пьешу

    1 2 Отговор
    бла-бла. бла!
  • 34 в русия голям глад идва

    3 6 Отговор
    на вратата чука новото управление, путлер е чао остават му броени дни.
  • 35 младен иванов

    7 1 Отговор
    а нахлуването в ирак през 2003 г,след грандиозната лъжа,че там имало химически оръжия,не беше престъпна грешка????или може би бе демократично освобождение за иракския народ,съчетано с унищожението на държавата му.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 тъпо та духа чак

    6 1 Отговор
    с вашите санкции вие предизвикахте конфликта! то санкции, санкции, чак на мене ми писна! но няма да минете без русия, то за това я и мразите! искате богатствата и, още ще трябва да се напънете. а санкциите са и бумеранг, да ви видя как вие ще понесете удара!
  • 38 6666

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "кнаус 485":

    Ми отивай там бе болен мозък
  • 39 българосъветската дружба е от векове

    0 0 Отговор
    ЗА ВЕКОВЕ !
  • 40 Gen Gurko

    4 1 Отговор
    Щом коварния Албион вие на умряло, значи Русия е на прав път. И повече Лиз Трас няма да може спокойно да се разхожда край руските граници качена на танк, а ще се оглежда и ще си плюе в пазвата. Имайте предвид, че военната операция е само част от дълга игра, чието начало отключиха безмозъчните западни управници. Колко пъти им се каза и им се предлагаше-" ребята давайте жит дружно." Ще търгуваме и ще си сътрудничим. Обаче хегемона не дава. Е, сега никой няма да бъде питан. Баба Меца е вън от бърлогата и е много ядосана.
Новини по държави: