Отидете към основна версия

7 050 162

Руската армия унищожава църкви в Украйна

  • украйна-
  • църкви-
  • унищожение-
  • руската армия

Бруталността и безбожието на путиновите орди е покъртително

На 7 март 2022 г. две старинни църкви в Житомирска и Киевска области са били разрушени, друг храм и манастир в Чернигов са били повредени от обстрел, причинен от руска агресия, съобщава Информационно-образователният отдел на УПЦ-МП, цитиран от родния сайт hristianstvo.bg.

Отново на 7 март, в село Вязовка, Житомирска област, е разрушен храмът на Пресвета Богородица на Овручката епархия на УПЦ, построен през 1862 г.

Според секретаря на Овручката епархия дякон Сергей Стретович, храмът е бил разрушен, оцеляла е само камбанарията. Слава Богу, няма човешки жертви.

На 7 март в с. Заворичи, Броварски окръг, Киевска област, в резултат на обстрел е изгоряла църквата „Свети Георги“ (1873 г.) на Борисполската епархия на УПЦ.

Според енориашите атаките са били извършени от руски войски.

„Нашите енориаши разказаха, че са видели с очите си как някои от тях са се придвижвали и са стреляли по къщите, а един снаряд е изпратен директно в купола на храма, който е вляво от тях. Така се прикриват. Оградата на църквата е простреляна от картечница. Слава Богу, че там не е имало никой“, казва настоятелят на храма прот. Петър Котюк. Същото са разказали и очевидци.

В резултат на нощния обстрел на Чернигов е била повредена църквата на Казанската икона на Божията майка в Чернигов. Оградите са частично разрушени, а прозорците в храма са изпочупени.

В резултат на обстрела са били повредени сградите на Елецкия манастир в Чернигов – прозорец в къщата на св. Теодосий Черниговски.

Снимки от повредените храмове предостави и архим. Кирил Говорун на профила си в Телеграм.

А ето как, вследствие на бомбардировките на путиновите орди в Украйна, гори църквата „Свети Георги“:

Видеото вижте тук.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: