Отидете към основна версия

5 458 83

Генерал Конашенков показа секретни украински документи за нахлуване в Донбас

  • украйна-
  • инвазия-
  • донбас-
  • въоръжени сили

Специалната военна операция на руските въоръжени сили е предотвратила настъпление на ударни групи на украински войски срещу Луганската и Донецката народни републики, заяви говорителят на МО на Русия

Специалната военна операция на руските въоръжени сили, започната на 24 февруари, предотврати и осуети широкомащабно настъпление на ударни групи на украински войски срещу Луганската и Донецката народни републики, които не се контролират от Киев, цитира novinite.bg.

Това заяви официалният представител на въоръжените сили на Руската федерация, генерал Игор Конашенков.

„Руското министерство на отбраната показа оригинала на съответната заповед на командващия Националната гвардия на Украйна. Включително и плана“, поясни той.

Подчертава се, че 80-та отделна въздушно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна, на която е отредена специална роля в настъпателната операция, се обучава от американски и британски военни инструктори в Лвов от 2016 г.

Според плана цялата подготовка за настъплението трябвало да приключи преди 28 февруари.

„Заповедта носи оригиналните подписи на военно-политическото ръководство на Украйна“, поясни ген. Конашенков, наблягайки на факта, че всичко открито противоречи на уверенията на Киев за желание за решаване на конфликта в Донбас чрез дипломация.

„Специалната операция на Русия, която започна на 24 февруари, провали плановете за насилствено превземане на ДНР и ЛНР, които не се контролират от Киев“, каза представител на Министерството на отбраната.

„Това, което остава неясно“, каза той, "е колко дълбоко са били замесени Съединените щати и други страни от НАТО в тези офанзивни планове - всички онези, които толкова много се грижат за мира в Украйна днес“.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 100 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: