Отидете към основна версия

1 781 25

Обявяват жена в САЩ за руски шпионин

  • сащ-
  • русия-
  • шпионаж-
  • двойно гражданство

Жена, с двойно руско-американско гражданство, е обвинена в това, че е действала като шпионин в САЩ

Жена, с двойно руско-американско гражданство, е обвинена в това, че е действала като шпионин в САЩ, според съдебни документи, в които се казва, че е управлявала организации, които "се стремят да разпространяват руска пропаганда", разказват от CNN, цитирано от vesti.bg.

Елена Брансън беше обвинена, във вторник, в това, че е действала, и заговорничила да действа, незаконно в САЩ, като агент на руското правителство и умишлено не се е регистрирала, съгласно "Закона за регистрация на чуждестранни агенти".

В жалбата се твърди, че Брансън е избягала в Русия през 2020 г.

Поне от 2011 година, Брансън е работила от името на руското правителство, и руски официални лица, за прокарване на руските интереси в САЩ, това се казва в жалбата.

Прокурорите твърдят, че тя е координирала срещи за руски служители, за да лобират американски политически служители и бизнесмени е и управлявала организации за публично популяризиране на политиките на руското правителство.

Обвиненията идват на фона на напрежението между САЩ и Русия, което продължава да се засилва след инвазията на Русия в Украйна.

Прокурорите казват, че Брансън е разменила поредица от имейли, през март 2016 година, с руски министър, който я помолил да организира среща с Доналд Тръмп, който тогава беше кандидат за президент на Републиканската партия, или с неговата дъщеря, в Ню Йорк. В жалбата се казва, че Брансън е изпратила на министъра проектописмо, до вече бившия президент, с което го е поканила на Руския форум в Ню Йорк през април 2016 година, но няма индикации, че Тръмп или децата му са присъствали на срещата.

Прокурорите твърдят, че Брансън е ръководила организация в Ню Йорк, за която се твърди, че е получила "десетки хиляди долари финансиране от руското правителство и е приемала преки заповеди от руски служители, относно събития и публични съобщения", според оплакване.

Американският прокурор за Южния окръг на Ню Йорк, Деймиън Уилямс, каза, че се твърди, че Брансън е общувала с президента на Русия, Владимир Путин, и се е срещнала с високопоставен руски министър, преди да създаде "пропаганден център" в Ню Йорк.

„Особено предвид текущите глобални събития, необходимостта от откриване и възпрепятстване на опити за чуждо влияние, е от решаващо значение и Южният окръг на Ню Йорк е горд да направи своята роля в борбата срещу тиранията“, добави той.

Прокурорите казаха, че от ФБР са интервюирали Брансън, през септември 2020 година, и че тя невярно е твърдяла, че никога не е била молена от руски служители да координира срещи между американски бизнес лидери или политици и руски правителствени служители.

Офисите на организацията бяха претърсени от ФБР, през 2020 година, и прокурорите твърдят, че Брансън е отлетяла за Москва около месец след претърсването.

През 2021 година, Брансън направила интервю с руската държавна мрежа "Russia Today", където казала, че е напуснала САЩ, защото е уплашена, и смята, че е вероятно да бъде арестувана, ако остане в страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 23 гласа.

Свързани новини