Отидете към основна версия

2 385 48

Сближаване! Венецуела е освободила двама американци, съобщи Белият дом

  • венецуела-
  • сащ-
  • николас мадуро-
  • хуан гуайдо

Венецуелският президент Николас Мадуро междувременно изрази намерение да подобри отношенията си с Вашингтон

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Венецуела е освободила двама граждани на САЩ, включително един петролен експерт, прекарал над четири години във венецуелски затвор, съобщи Белият дом, цитиран от АП.

Густаво Карденас и още петима служители на "Ситго" (Citgo) - базирана в Хюстън дъщерна компания на венецуелската държавна петролна корпорация ПДВСА (PDVSA) - били подмамени да дойдат в Каракас за фиктивна бизнес среща през 2017 г. и арестувани. След това те били осъдени на затвор по обвинения, че не са осъществили план за рефинансиране на "Ситго", като вместо това са отклонили парите за лично облагодетелстване.

Карденас е бил пуснат на свобода след тайно посещение миналия уикенд във Венецуела на високопоставен представител на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън. Това е първата визита на пратеник на Белия дом в латиноамериканската страна от повече от две десетилетия, отбелязва АП.

Освободен е бил също Хорхе Фернанадес, арестуван миналата година по "измислени обвинения", според американското президентство.

Венецуелският президент Николас Мадуро междувременно изрази намерение да подобри отношенията си с Вашингтон. В реч по телевизията той даде знак, че е склонен да приеме настояването на САЩ да започне диалог с опозицията като първа стъпка за смекчаване дългогодишните американски санкции на фона на войната в Украйна, която буди опасения от повишаване на цените на природния газ.

Високопоставени източници от администрацията на Байдън, пожелали анонимност, отказали да обяснят пред АП защо именно Карденас и Фернандес са били подбрани сред десетината граждани на САЩ, пребиваващи във венецуелски затвори. Според тях пратеникът на Белия дом Роджър Карстънс твърдо е настоявал всички тези американци да бъдат пуснати на свобода.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.

Свързани новини