Отидете към основна версия

3 975 106

Зеленски: Русия иска украинците на колене да молят за хляб и вода окупаторите. Но ние никога няма да бъдем роби!

  • володимир зеленски-
  • война-
  • роби-
  • украйна-
  • русия-
  • окупация

След войната, след нашата победа, ние ще възстановим всичко, което беше разрушено

Снимка: UNIAN

Обръщение на Президента на Украйна Володимир Зеленски през 15-ия ден от войната:

Украинци!

Снощи (бел. ред. преди два дни) се появи информация за загинали във вчерашното бомбардиране на родилен дом и детска болница в Мариупол. Загубихме трима души, включително едно дете, момиче. Ранените са 17. Това са деца, жени, медицински работници.

Знаете ли, тази тема беше спомената по руската телевизия. Тя беше спомената в токшоу. Но нямаше нито една дума истина. Руснаците бяха излъгани, че в болницата уж не е имало пациенти, а в родилния дом не е имало жени и деца. Руснаците бяха излъгани, че там "националистите" уж са заели някакви позиции. Лъжат уверено, както винаги. Военните престъпления са невъзможни без пропагандаторите, които ги прикриват. Искам да им кажа едно нещо: вие ще отговаряте по същия начин, като всички тези, които нареждат да се хвърлят бомби върху мирни жители. Ще намерим цялото имущество на пропагандаторите и свързаните с тях лица. Ще направим всичко възможно да го конфискуваме навсякъде, където и да се намира то. Обичате богат живот. Обичате проспериращите страни. Вече няма да го имате това. И това е само началото.

Определено ще бъдете подведени под отговорност за съучастие във военни престъпления. И тогава, а това определено ще се случи, ще бъдете мразени от руските граждани. Всички, които вие лъжете сега, постоянно, ежедневно, много години наред. Когато те усетят последиците от вашите лъжи, те ще ги усетят в портфейлите си, във възможностите, които стават все по-малко. Ще го усетят по откраднатото бъдеще на руските деца.

Войната никога не е изолирана. Тя винаги удря и по жертвата, и по агресора. Агресорът просто го осъзнава по-късно. Но той винаги разбира и винаги страда. Днес ние отново предоставяме хуманитарни коридори за нашите градове. Автобусите вече тръгнаха, камионите са на път - с храна, вода, лекарства. Мариупол, Волноваха, Изюм, Суми и област. Градовете и градчета в Киевска област - Буча, Бородянка, Ирпин, Гостомел... Сърцето ми се къса от това, което направиха окупаторите с нашите градове, с нашата държава! И от това, което искат да направят с нашите хора, които имат нужда от спешна помощ.

Руските войски вече създадоха хуманитарна катастрофа в Украйна. Но за тях това е част от плана. Те искат да унижат народа ни така, че той на колене да взима хляб и вода от ръцете на окупаторите. Да могат украинците да спасят живота си само като отидат в окупираните територии или в Русия. Затова те блокират Мариупол, затова блокират Волноваха, блокират други градове. Окупаторите специално организират този тормоз, за да дадат на своите пропагандни канали нов материал. Само за това. Просто чудовища. Въпреки всичко вчера всеки час получавахме актуална информация за хора, които успяхме да ги изкараме на свободната територия на Украйна. Общо вчера бяха спасени над 60 хил. наши граждани (тези, които бяха спасени вчера, плюс тези, които не успяха през нощта и продължиха да се евакуират сутринта).

Днес разговарях по-специално с канцлера на Германия Олаф Шолц. За тормоз, на който са подложени нашите градове, нашите хора. Разговарях с президента на Франция Макрон.

В разговора с премиера на Великобритания Борис Джонсън усетих, че нашата антивоенна коалиция скоро ще стане много по-силна. Следователно натискът върху Русия заради мира също ще бъде много по-силен. За нас е много важна конкретиката в отношенията със световните лидери, с европейските лидери. Ние реално се борим, наистина се борим за нашата независимост! За свобода, за равенство за всички на континента! Затова искаме да видим от партньорите си такива решения, които се основават на реалността, а не на декларации или абстрактни размишления. Тези дни лидерите на ЕС се събират, за да обсъдят войната на Русия срещу Украйна. За да обсъдят нашата кандидатура за членство в ЕС. Чакаме конкретен сигнал. Очакваме силна подкрепа. Защото това ще бъде справедливо, ще бъде истинско, човешко, европейско.

Знаем точно кой от лидерите каква позиция има. Знаем точно кой стои зад нас и кой смята, че Европейският съюз е само счетоводство, печалби, разходи и нищо повече. Ще работим, ще убеждаваме. Животът ще убеждава.

Украинци! Наши защитници! Наши защитнички!

Ние, ние всички отбраняваме държавата си вече 15-ти ден. Ние устояхме. Украинската армия отблъсква атаките в ключови направления. Благодарение на нашите военни, националната гвардия, граничарите, полицията, териториалната отбрана и всички, които се включиха в защитата на държавата, ние не сме станали роби и никога няма да станем такива! Това е нашият дух, това е нашата съдба. Безгранично се гордеем със нашите Въоръжени сили на Украйна!

След войната, след нашата победа, ние ще възстановим всичко, което беше разрушено. Много бързо и много качествено. За всеки пострадал град ще бъде създадена специална държавна програма за възстановяване. Вече дадох указания на правителството да започне разработка. Чернигив и Суми, Охтирка и Житомир, Изюм, Мариупол и всичките ни красиви градове, в които е дошло злото, няма да видят и следа от руската инвазия. Най-добрите архитекти, най-добрите компании, най-добрите проекти. За всеки град! Искам да кажа това на примера на Харкив. Нашият Харкив, който сега изпитва най-тежките страдания, най-страшните след Втората световна война.

Салтивка Олексиивка ... Може би повечето украинци не се сещат за тези наименования. Но харкивчани ще ги познаят. Площадът на Свободата ще бъде такъв, че всички, всички ние, всички европейци ще искат бъдат там! Полтавски път, Билгородска магистрала, улица «Мироноситска», Областната детска болница, Харкивски онкологичен център, университет «Каразин», Дворец на труда, библиотека «Короленко». Ще възстановим всичко! Лично аз обещавам. Жителите на Харкив ще видят, че Украйна е за тях. И това наистина е така.

Слава на Украйна!

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: