Отидете към основна версия

2 031 31

Обявиха плановете за енергийна независимост на ЕС

  • ес-
  • урсула фон дер лайен-
  • еманюел макрон

Европейската комисия ще предложи дългосрочен план

Снимка: БГНЕС/EPA

Европейската комисия ще предложи дългосрочен план, според който газовите хранилища да са запълнени до 90 на сто до 1 октомври всяка година. Това каза председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен след края на срещата на европейските лидери във Версай, цитирана от БНР.

До средата на май Европейската комисия ще представи план за постепенно намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ, петрол и твърди горива до 2027 г.

"Трябва да сме готови за следващата зима. Затова ще създадем работна група, която да изготви план. Освен тази първа стъпка, ЕС ще трябва да определи дългосрочната си политика за съхранение на газ", обясни Фон дер Лайен.

Тя определи като възможно намаляването на вноса на руски газ с 2/3 в рамките на една година и посочи като алтернатива за това втечнения газ, както и съществуването на необходимата инфраструктура за целта.

Като алтернатива френският президент Еманюел Макрон пък посочи ядрената енергия и възобновяемите източници. Той предупреди, че пазарът на храни също е дестабилизиран.Запитан дали е възможно следващите санкции срещу Русия да включват петролно ембарго срещу нея, както и изключването на "Газпромбанк" и "Сбербанк" от системата SWIFT, той отговори, че нищо не е изключено.

"Искам да отправя посланието в тази връзка, че нищо не е забранено и нищо не е табу. Ние ще предприемем всичко, което смятаме за ефективно и което има полезно въздействие, за да спрем Русия", посочи Макрон.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: