Last news in Fakti

11 Март, 2022 20:35 2 025 31

Обявиха плановете за енергийна независимост на ЕС

  • ес-
  • урсула фон дер лайен-
  • еманюел макрон

Европейската комисия ще предложи дългосрочен план

Обявиха плановете за енергийна независимост на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Европейската комисия ще предложи дългосрочен план, според който газовите хранилища да са запълнени до 90 на сто до 1 октомври всяка година. Това каза председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен след края на срещата на европейските лидери във Версай, цитирана от БНР.

До средата на май Европейската комисия ще представи план за постепенно намаляване на зависимостта на ЕС от руски газ, петрол и твърди горива до 2027 г.

"Трябва да сме готови за следващата зима. Затова ще създадем работна група, която да изготви план. Освен тази първа стъпка, ЕС ще трябва да определи дългосрочната си политика за съхранение на газ", обясни Фон дер Лайен.

Тя определи като възможно намаляването на вноса на руски газ с 2/3 в рамките на една година и посочи като алтернатива за това втечнения газ, както и съществуването на необходимата инфраструктура за целта.

Като алтернатива френският президент Еманюел Макрон пък посочи ядрената енергия и възобновяемите източници. Той предупреди, че пазарът на храни също е дестабилизиран.Запитан дали е възможно следващите санкции срещу Русия да включват петролно ембарго срещу нея, както и изключването на "Газпромбанк" и "Сбербанк" от системата SWIFT, той отговори, че нищо не е изключено.

"Искам да отправя посланието в тази връзка, че нищо не е забранено и нищо не е табу. Ние ще предприемем всичко, което смятаме за ефективно и което има полезно въздействие, за да спрем Русия", посочи Макрон.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    36 7 Отговор
    Еми минавайте през прекупвачи тогаз, глупаци.
  • 2 Газпром

    39 8 Отговор
    Ще ги напълнят с манна небесна газовите хранилища . И ще строят АЕЦ без руски уран и ще правят фотоволтаиците без руски суровини.
  • 3 Черна Врана

    34 7 Отговор
    До тогава на свещи без руския литий няма ел автомобили
  • 4 Хихи

    38 8 Отговор
    Путин ли ще ви напълни хранилищата за следващата зима бе мушмороци? Питахте ли го или си прайм сметка без кръчмар?
  • 5 Иван Грозни

    28 3 Отговор
    План работа отчита ама работа невърши.
  • 6 ДЕМЕК

    27 2 Отговор
    В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН САМО НИ ХВЪРЛЯТЕ ПРАХ В ОЧИТЕ ДОКАТО МАКАРОН ГО ПРЕИЗБЕРАТ ПОСЛЕ ШЕ КЛЕКНЕТЕ ЛИЦЕМЕРИ
  • 7 mi6osp

    23 2 Отговор
    След катастрофата с цените на газа , ЕС преминава от пазарна на планова икономика.
    Перспективата е една: Да пообикаля и да кацне пак на...руската тръба.
  • 8 Урюрвкос

    23 1 Отговор
    колко години борба и глоби заради дългосрочни планове и сега пак същото яйце ни пробутват само че не в профил ами в анфас. Енергийната харта и енергийните пакети не са измислени от експерти а от калинки. Катар добре каза докато ги има тези европейски правила газ няма да дадем .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Онзи

    21 2 Отговор
    Европeдaлите само джафкат като пинчери и ще бъдат пометени от мечока.
  • 11 Тути

    15 1 Отговор
    Поредната пунта Мара кога Европа е е смислен план.Изоставиха Украйна като страхливи мишоци.
  • 12 XXL

    18 2 Отговор
    Ако междужременно Путин ви тресне контрасанкции, газта за хранилищата ще ви я кара Илън Мъск, с ракети за многократно използване от Титан, спътника на Сатурн. Очаква се да е малко по-евтин отколкото на либералните ви европейски пазари, и като количество да стигне поне за миризма, да си припомните как е било едно време.
  • 13 Госあ

    4 2 Отговор
    Атомна енергетика и водород от веита. Французите знаят за какво говорят. Тоест Макрон. Урсула олеква все повече. Заради картела и с ваксините, Макрон не пусна деактивираната ваксина на Валнева и протеиновата на Пастьор.

    Коментиран от #25

  • 14 Centyrion

    14 0 Отговор
    Да,скоро трябва да възобновите производството на свещи,щото може да ви трябват.Нямате нищо,даже и икономиките които имахте затрихте в последните 20/30 г.Потънали сте в заеми,и то не какви да е,а надхвърлящи 2/3 пъти годишният ви бюджет.Парите ви са безполезни хартии и зад тях няма никакво обезпечение!Само след два три месеца всички ще лазите на килима в Кремъл и ще молите джуджето за милост!Нямате нищо,нито газ,нито нефт,нито жито,нито метали,нямате стратегически суровини.Като ви затворят предприятията поради липса на газ или заради непосилни цени,тогава ще изтрезнеете много бързо.Трябва да ви е ясно ,че щом сеете ветрове,ще жънете урагани!!!

    Коментиран от #16

  • 15 Слава на Йехова

    0 5 Отговор
    Слава на теб господи ,защото само и единственно от теб зависи мирът на този порчен свят
    И единственно коя страна която не те почита за единствен и жив БОГ това е РУСИЯ
    Това е единствената страна която малтретират нашите братя . по най жесток начин
    Но много скоро ще дойде денят на страшния съд , когато Путин няма да си намери място на земята където да може да се скрие ,ФАКТ
  • 16 Госあ

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Centyrion":

    Нама проблем, Китай ще купува ресурс от Русия и ще произвежда за Европа. Всичко е окей, а Европа определено може да съкрати вноса на суровини от Русия и да си запази сегашното производство. Дори трябва да го направи. Единствения проблем е газта, но може да се компенсира

    Коментиран от #17, #19, #24

  • 17 Centyrion

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    То и сега е така,тя Европа почти не работи.Омързеливиха се застаряват губят умения и способности,по лесно им е Азия да работи, но това ще е до време.А за САЩ да не говорим.Освен военна техника дали остана нещо което да произвеждат!Края наближава и те го знаят.Трябват им още безплатни суровини,с които да продължат агонията и да отложат смъртта.Но според мен изтърваха влака.До както се занимават с глупости изтърваха Китай!Според мен Китай ще погълне Русия,и тогава САЩ и Европа ще бъдат наритавани като улични хайти! Въпрос на време.

    Коментиран от #21

  • 18 LNG

    2 3 Отговор
    Най-доброто на тази новина е че интерконектора през Гърция ще бъде направен. Технически няма проблем да стане да есента. Това е и един своеобразен тест на правителството да си заслужи заплатите.
  • 19 Бачо Киро

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Глупости. Китай щял да произвежда за Европа... А европейците от предприятията, които ще затворят в Китай ли отиват? Глъмпер ... Хеле пък Германия, която няма ресурси, нищо... Още не мрънка немецът, но като мине дизелът 3 евро и лека полека ще загрее. Според статистиката Германия ползва между 10 и 15 процента руски петрол. Познай как от тази седмица нагло обясняват, как Германия ползвала 50 процента руски петрол и затова били такива цените... Докато газта им е над 60 процента руска, но цените на газта не ги надуват... На 2,29 нафтата от 1,50 газта на 0,94 от 0.88. Щото няма такава далавера там, Германия не е България да джиткат доста на газ... Такова доене на потребителя пада, че свят би трябвало да ти се завие.
  • 20 Тасос

    1 3 Отговор
    Веднъж интерконектора да заработи и Русия чао - чао. Той затова Сталин прати най-глупавия български политик /Добри Търпешев/ да даде Южна България на гърците. За да ни държат под обсада. Но благодарение на Руско - Украинската война ще разкъсаме обръча. Ако в това правителство е останало малко патриотизъм, сега е времето да се обърнат към Херо Мустафа и да я запитат как вижда нещата по въпроса.
  • 21 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #17 от "Centyrion":

    Няма проблем, в Китай вече не работят “малки китайчета за купичка ориз” а го правят най добрите роботи в света и най развития ИИ. Разбира се, същия този ИИ ще разпределя устойчиво и планово и на Европа и на Китай 💁
  • 22 Centyrion

    4 0 Отговор
    И какво,да кажем 1 милиард от Азерите, другите ,2.5/3 милиарда от къде?Знаеш ли договорите на Газпром с Азърбайджан?Газпром изкупува 80% от Азерската газ.А Ядрено гориво от къде за Козлодуй?аа 2025 изтича лиценза на 5 и 6 блок.Ако не го подновят ко правим,търсим газената лампа на баба.Нещата са доста завързани.Те умишлено са такива за да няма мърдане.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 За един приятел питам

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    А като стане Китай единствен производител в света на каква цена ще си продава продукцията - дали ще е като сегашната?

    Коментиран от #26

  • 25 Бачо Ви

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Госあ":

    А кой в света има голям капацитет и технологии да обогатява уран? Май, че не е Франция..

    Коментиран от #27

  • 26 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "За един приятел питам":

    Има патенти, които могат да бъдат европейски и да се развиват с наличните мощности. Да не забравяме, че Европа произвежда Еарбъс, ТЖВ, кораби и автомобили 💁 Иначе цените ще бъдат планови и устойчиви, независещи от пазарната икономика и определяни от най добрия ИИ в Китай 💁
  • 27 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бачо Ви":

    70% от енергетиката на Франция е атомна. Справят се отлично. Русия са по назад и от Франция и от Китай и от САЩ и от Япония в ядрената енергетика. Лежат на стари ларви и пропаганда.
  • 28 Госあ

    0 1 Отговор
    Затова казвам, че бъдещето е Евразия - Европа и Китай. Суровинните придатъци - Русия и сащ трябва да бъдат обслужващи. И то до някъде, защото новите енергоизточници ще ги заместват все повече.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 WhiteNoise

    0 1 Отговор
    в раша е 45-50 рубли според района. газта е 26. направо ще умрат от глад.
  • 31 Защо

    1 1 Отговор
    умствено неспособни хора управляват Европа? Всеки знае че плановете им са налудничави фантазии които ви обричат на глад и студ за едната "демокрация" която е само лицемерие.
Новини по държави: