Отидете към основна версия

5 310 55

Стратегическа среща в Рим! Вашингтон иска от Пекин да натисне Путин за Украйна

  • сащ-
  • китай-
  • русия-
  • украйна

Администрацията на Байдън е недоволна от позицията на Китай, който те смятат, че е на страната на Москва

Снимка: shutterstock

Днес в Рим американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан ще се срещне с китайския си колега Ян Цзечъ и с Луиджи Матиоло - дипломатически съветник на италианския премиер Марио Драги. Поводът е ескалацията на конфликта в Украйна.

Целта на срещата е „да координира силен международен отговор и да очертае глобална стратегия за сигурност“, се казва в официалното съобщение.

Според наблюдателите на Апенините разговорите между американската и китайска страна в Рим са изключително важни. Подчертава го синологът Франческо Сиши пред информационната агенция Adnkronos. Той смята, че „американците ще се опитат да убедят китайците да упражнят натиск върху Русия за постигане на мир в Украйна“.

Щом китайците с високопоставен представители на своята дипломация, тъй като Ян Цзечъ е държавен съветник, това означава, че има интерес, но е възможно с Джейк Съливан да говорят и по други въпроси, е още мнението още Франческо Сиши, като уточнява, че едва ли Китай иска да обърне гръб на Русия и да я изостави.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Емили Хорн посочи, че дневният ред ще включва „продължаващи усилия за управление на конкуренцията между двете страни и … въздействието на войната на Русия срещу Украйна върху регионалната и глобалната сигурност“.

Администрацията на Байдън е недоволна от позицията на Пекин, който те смятат, че е на страната на Москва. САЩ държат да покажат разочарованието си от нежеланието на Китай да окаже натиск върху руския президент Путин за прекратяване на инвазията в Украйна. В тази връзка членове на Камарата на представителите внесоха в понеделник законопроект, който би трябвало да блокира Китай да помага на Русия, заобикаляйки западните санкции.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: