Last news in Fakti
  Тема: Украйна

15 Март, 2022 10:00 4 328 72

Законно ли е чужденци да се бият за Украйна

  • украйна-
  • доброволци-
  • война-
  • русия

На американските военни поначало не е забранено да служат в армията на чужда държава, се казва на сайта на Държавния департамент

Законно ли е чужденци да се бият за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хиляди бойци от чужбина се записват като доброволци, за да помогнат на Украйна да се отбранява срещу руската инвазия; някои от тях обаче са заплашени от наказателноправни последствия, когато се приберат в родните си страни. Сред доброволците има граждани на Канада, Грузия, Индия, Япония, Великобритания и САЩ, както съобщиха по-рано Ройтерс и други медии.

Следва справка за някои от законите, уреждащи въпроса с чужденците, записали се в "интернационалния легион" на Украйна.

ЗАКОННО ЛИ Е ЗА АМЕРИКАНЦИТЕ ДА СЕ ЗАПИСВАТ КАТО ДОБРОВОЛЦИ

На американските военни поначало не е забранено да служат в армията на чужда държава, се казва на сайта на Държавния департамент. Службата като офицер или воюването срещу страна, която е в мир със САЩ, може да бъде основание за доброволен отказ от гражданство, но в практиката на Върховния съд има прецедент, според който военната служба за чужда държава сама по себе си не може да бъде използвана за лишаване на граждани на САЩ от тяхното гражданство.

Друг закон в САЩ, датиращ от 1794 г., така нареченият Закон за неутралитета, забранява на гражданите на САЩ да водят война срещу чужди правителства, които са в мир с Вашингтон, и предвижда наказание от до три години затвор. Законът, който практически би могъл да бъде приложен и срещу записалите се като доброволци да се бият срещу Русия, беше използван за наказателно преследване на американци, замесени в опит за преврат в Гамбия през 2014 г. Но освен в този случай той почти не е прилаган в съвременната история на САЩ, каза Дейвид Мале, преподавател в Американския университет във Вашингтон.

"При липсата на връзки с вътрешен тероризъм, ми е трудно да си представя, че американци, заминали да се бият за Украйна, ще бъдат съдени после", каза Мале.

КАК СТОИ ВЪПРОСЪТ С БРИТАНСКИТЕ, АВСТРАЛИЙСКИТЕ И ИНДИЙСКИТЕ ДОБРОВОЛЦИ

Британците, заминали да се бият за Украйна, може да бъдат подложени на наказателно преследване след завръщането си, става ясно от препоръки за пътуванията в чужбина на външното министерство на Обединеното кралство, актуализирани за последно в сряда. Говорител на Форин офис не пожела да коментира след въпрос на Ройтерс какви обвинения биха могли да бъдат повдигнати на британските доброволци.

Британският Закон за военната служба зад граница, който за последно е променян през 1870 г., не позволява на гражданите, да се включват в чужди армии, воюващи със страни, които имат мирни отношения с Великобритания; този нормативен акт обаче никога не е прилаган за съвременни конфликти. Британският външен министър първоначално изрази подкрепата си за гражданските доброволци да се бият в Украйна, но после предупреди да не се пътува дотам при никакви обстоятелства.

Австралийският министър-председател Скот Морисън призова гражданите на страната си да не участват в боевете в Украйна, заявявайки пред репортери миналия месец, че има "неясноти" относно юридическото положение на чуждестранните цивилни бойци.

Индийското министерство на вътрешните работи не отговори на запитване за коментар дали е законно индийски граждани да се включват в редиците на украинските сили. През 2015 г. то заяви пред Върховния съд в Делхи по дело за индийски граждани, заминали да се бият в Ирак, че разрешаването на индийците да участват във военни конфликти в чужди страни "може да породи твърдения, че индийското правителство подкрепя тероризма в чужди държави".

ИМА ЛИ СТРАНИ, КОИТО ДА СА ДАЛИ ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА

Германия съобщи, че няма да започва наказателно преследване срещу доброволците, които заминат да воюват, а ръководителите на Дания и Латвия обявиха, че ще позволят на гражданите си да се записват като доброволци. Канадският министър на отбраната Анита Ананд заяви, че "е лично решение на канадците" дали да се запишат като доброволци или не.

КАКВО СТАВА С ЧУЖДЕСТРАННИТЕ БОЙЦИ, КОИТО БЪДАТ ПЛЕНЕНИ В УКРАЙНА

Международното право изисква от руските войски да се отнасят към чуждестранните бойци като към военнопленници без оглед на националността им, каза Дафни Ричмънд-Барак, преподавател във Висшата школа по държавно управление, дипломация и стратегия "Лаудер" в Израел. Това означава, че руските войници трябва да осигурят на пленените доброволци храна, вода и медицинско лечение.

Миналата седмица обаче говорител на руското министерство на отбраната заяви, че западните "наемници", биещи се за Украйна, няма да бъдат третирани като законно воюващи и са заплашени от наказателно преследване и дори по-лошо, според руската осведомителна агенция ТАСС.

МОЖЕ ЛИ ДОБРОВОЛЦИТЕ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ ЗА ДЕЙСТВИЯТА СИ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА

Понеже доброволците ще воюват като част от състава на украинската армия, е малко вероятно у дома да им бъдат повдигнат обвинения за определени техни действия по време на войната, с изключение на военни престъпления или сходни деяния, заявиха експерти.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 то и проституцията

    85 0 Отговор
    в България е незаконна ама процъфтява

    Коментиран от #37, #62

  • 2 Да идват

    84 9 Отговор
    Чакат ги високоточните оръдия. Да няма после ридаещи англосакси "ма как с този танк", и "връщам се в родината".
  • 3 Няма ли кой да помогне на Русия ?

    16 61 Отговор
    Няма ги американците за да им помогнат в логистиката както през Втората СВ. СССР е крайно зависима от железопътния транспорт, но тази практика буквално спира железопътното производство: само около 92 локомотива са произведени в СССР, а 2000 локомотива и 11 000 вагона са доставени посредством законопроекта. По същия път Съветският съюз се сдобива и с 18 700 самолета, само 14% от които са от собствено производство.
    Въпреки че много танкове на Червената армия са съветско производство, тяхното транспортно оборудване от САЩ възлиза на стотици хиляди моторни средства. Близо 2/3 от камионите на Червената армия са американско производство. Превозни средства като Dodge ¾ тона и Studebaker 2½ тона са най-добрите за този клас и за двете страни на Източния фронт. Доставките от Америка на телефонни кабели, алуминий, облекла и консервни провизии също преобладават.

    Коментиран от #28, #57

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 честен ционист

    51 3 Отговор
    Има място за всякакви кризисни актьори из украинските подсолнухи.
  • 7 Няма го днес американският

    10 51 Отговор
    Ленд лиз, който помогна на СССР да спечели ВСВ. По време на Техеранската конференция през 1943 г. Й. Сталин изтъква важността от американското участие: „Ако не беше американското производство, Обединените нации никога нямаше да спечелят войната.“
  • 8 рррррррр

    47 0 Отговор
    И жамбаза да иде
  • 9 Лионел Зинсу

    69 3 Отговор
    „Сега всички чуваме само за тази криза, антируските санкции, петрол, газ. Разбирате ли какво означава тази криза, например, за Африка? Русия ни снабдява със зърно и царевица. Цялата логистика минава през Черно море. И африканският свят замръзна от ужас от случващото се. Ужасен от действията на САЩ и Европейския съюз.

    Не купуваш африканците с приказки за демокрация. Това са ваши приказки за вътрешна консумация. По-голямата част от африканския елит се формира в Съветския съюз – лекари, инженери, пилоти, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства.
  • 10 Лионел Зинсу

    62 1 Отговор
    Ако забележите, африканските страни не подкрепиха резолюцията на ООН, осъждаща Русия. И те никога няма да подкрепят никакви резолюции срещу Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец: Русия е добра, каквото и да мислите за нея. Това е константа.

    Цяла Африка гледа Централноафриканската република и Мали. Това, което европейците не можеха да направят десетилетия, руснаците го направиха за една година. На мястото на Централноафриканската република имаше банди, днес там има истинска държава.

    Знам, че в залата има дипломати, служители на МВнР. Обръщам се към вас, към френската дипломация: потърсете решение на проблема си възможно най-скоро, защото ако конфликтът не приключи след месец, Африка ще избухне.
  • 11 Медведев

    57 3 Отговор
    ТРЪГНАЛИ НА САФАРИ,АМА ВИДЯХМЕ КАК ГИ ПОСРЕЩАТ С ВИСОКОТОЧНИ УДАРИ И ПОСЛЕ БЯГАТ КАТО МИШКИ!

    Коментиран от #30

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Перо

    58 2 Отговор
    Тези наемни воиници са с меки китки и са там по покана на джендърите. Те си мислят,че са поканени на парти със страпони! Сигурно и Плевнелиев е отишъл нелегално доброволец! Няма да доживеят времето за евентуални съдебни процедури и е излишно да се пише какво е законодателството в отделните страни!
  • 14 По добре кажете колко са поданиците...

    31 1 Отговор
    На Аллах сред тези платени доброволци? Особено за доброволците от Индия,Британия и Канада...
  • 15 САЩ-Империя на лъжата

    48 3 Отговор
    Ми те - наемниците, войници на щастието - вече се изнесоха от Хохландия.

    Дойдоха, след по-малко от 2 часа ги халосаха със седем "Калибъра". калиброваха ги де. Платиха с 35 убити и над 135 ранени след което се изнесоха (чети избягаха) в Полша . Намерете изказванията им в нета.

    До тук с "чуждестранния Украйнски" легион.

    Коментиран от #22

  • 16 Смех

    43 1 Отговор
    От както ги изпариха в Лвов повечето решиха да си ходят... все пак не е като да се биеш срещу овчари тук идва за теб и умираш...
  • 17 Дафни Ричмънд-Барак,

    44 1 Отговор
    Да прочете Женевската конвенция за военопленниците, преди да се излага международно. Чуждите наемници нямат статута на воюваща страна (комбатанти) и не се ползват от защитата на военопленниците. Това обаче не означава, че нямат право на човешко погребение.
  • 18 МОШЕ

    25 0 Отговор
    КОЛКОТО ПО ДЪЛГО ПРОДЪЛЖИ ВОЙНАТА ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ШЕКЕЛИ ЩЕ ИМА

    Коментиран от #23

  • 19 123

    42 4 Отговор
    Всеки сам избира как да умре :) Вече над 200 лалугера, които се врекоха в любов на укронацистите танцуват в казана, а останалите избягаха далеч от Окрайна :)
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 1234

    35 4 Отговор
    Сега гледах едно видео от бразилски наемни(не знам колко може да му се вярва), каза, че легиони с чуждестранни войници били унищожени, след въздушната атака във военния полигон близо до полската граница,а тези който останали живи, като него, пътуват към вкъщи.

    Коментиран от #25

  • 22 изрод от ГЕРБ

    3 43 Отговор

    До коментар #15 от "САЩ-Империя на лъжата":

    До тук с "чуждестранния Украйнски" легион?????......... ДО ТУК АМА НА КУКОВ ДЕН!! След като приключат в Украйна идват тук да се раправят с родните путинофили! Мислете по кои дървета ще се криете!

    Коментиран от #61

  • 23 Перо

    28 1 Отговор

    До коментар #18 от "МОШЕ":

    Това го знае най-добре Потрошенко,Зеленски и няколко местни феодали! Ще си делкат $10 млрд.,отделно € от ЕС и други страни. Ако стане напечено,помощта ще си отиде с тях в Израел!
  • 24 SH BG

    40 4 Отговор
    Тези чужди наемници на фашистите няма защо да се притесняват от наказателно преследване, защото няма да се върнат - ще наторят новата руска провинция... !!!

    Дааа...!!!

    Коментиран от #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 mi6osp

    35 1 Отговор
    Законно -незаконно, руснаците не взимат такива за пленници.
  • 27 тончо

    3 22 Отговор

    До коментар #12 от "Ахил":

    а чечечеците какви са

    Коментиран от #45

  • 28 mi6osp

    30 3 Отговор

    До коментар #3 от "Няма ли кой да помогне на Русия ?":

    Лъжеш. Лендлизът представлява едва 4% от произведените в СССР през войната оръжия, боеприпаси, превозни средства, машини , суровини и материали.
  • 29 !!!?

    8 33 Отговор
    Тези закони не важат когато става въпрос за съпротива на Човешката Цивилизация срещу кремълските ВАРВАРИ и МАРОДЕРИ в Украйна
  • 30 ЛЪВОВ

    6 29 Отговор

    До коментар #11 от "Медведев":

    ВЪВ ВОЙНАТА УЧАСТВАТ НАЕМНИЦИ И ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ, ОСОБЕННО ОТ СТРАНА НА РУСИЯ! РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ СА ДЕМОТИВИРАНИ И ДЕЗЕРТИРАТ! МЕЧКОВ, ТОВА КОЕТО СИ НАПИСАЛ Е ПЛОД НА ВЪОБРАЖЕНИЕ САМО СЛЕД ТРЕТАТА РАКИЯ
  • 31 изрод от ГЕРБ

    4 25 Отговор

    До коментар #24 от "SH BG":

    "Дааа" АМА НЕЕЕЕЕЕ!! След като приключат в Украйна идват тук да се раправят с родните путинофили! Мислете по кои дървета ще се криете!
  • 32 наблюдател

    27 3 Отговор
    Статията е безпредметна.Чужденците вече са в Полша.Едно е да искаш друго е да можеш.
  • 33 наблюдател

    20 0 Отговор

    До коментар #25 от "Руска коч ина":

    В You tube - гледай и се наслаждавай.
  • 34 На Доброволците(Наемници) им казаха, че

    28 1 Отговор
    Няма да бъдат вземани в плен!! Както SS прес Втората Световна!! Много ще размислят???!!!
  • 35 хахаха

    31 1 Отговор
    нещо им секна на наемниците мерака да воюват срещу руснаците...те си мислеха, че руснаците са като афганистанците, с по един стар калашник...като им гръмнаха хотелчето и изпариха 180 от тях, изведнъж и светна...а те си мислеха, че отиват на сафари и там ще бягат едни ноплийзчета, а великите западни ловци ще стрелят на воля...е, сега са във вечните ловни полета голяма част от тях...:)))
  • 36 Атлантически клуб, Атлантически съвет

    36 1 Отговор
    Да се записват и да Заминават, всички до ЕДИН ЦВ, Цв, Ат Атанасов, Мартин Димитров, М Заимов Иво Инжев, всички да заминават, да докажат, колко са предани, не само да Лалат по телевизии и Сайтове!!
  • 37 изчакайте малко

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "то и проституцията":

    Кое е законно, или не казват победителите!
  • 38 1500-2000$/ден

    26 0 Отговор
    Са добър мотиватор да правиш единственото което умееш, особено срещу хора които не могат ти направят нищо. НО след 4 калибъра в Яворов , оставките са повече отново записалите се.
  • 39 УСА боклук

    25 0 Отговор
    Законно е! И законно ги избиха.
  • 40 Глупости

    26 1 Отговор
    Твърдението че наемниците имат същия статут като военните е невярно . Те не са официално признати за комбатанти тъй като не са членове на въоръжените сили на воюващите страни . Така че за тях не важи конвенцията за военнопленниците .
  • 41 хмм

    3 5 Отговор
    Беларус разрешено ли им е?
  • 42 1453

    1 8 Отговор
    В Украйна е незаконно, законно е когато се бият срещу Турция например в Сирия.
  • 43 Посетител

    20 1 Отговор
    На техен риск. Наемниците, за разлика от редовните военни части, не попадат под закрилата на Женевската конвенция за военнопленниците! Който разбрал...
  • 44 Военен

    21 0 Отговор
    Според женевската конвенция наемниците не се третират като войници на противниковата армия и правилата не важат за тях - точно и ясно е казано и никой няма да се отнася с тях като войници от ВСУ - ако се отърват с доживотна каторга в Сибир ще са щастливи - алтернативата е разстрел на място.
  • 45 Руснак

    26 2 Отговор

    До коментар #27 от "тончо":

    Чечня е част от РФ бе - вземи се ограмоти. Все едно да кажеш защо тексасците се бият на страната на американската армия - от къде ви намират такива.

    Коментиран от #47

  • 46 Нагъзиго Накимура

    2 21 Отговор
    Да плащаш на чеченци и сирйци (мюсолмани) да избиват православно население.Как бихте го нарекли?

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Посетител

    9 0 Отговор

    До коментар #45 от "Руснак":

    Плод на 30 години демокрация и рИформа в образованието ни.

    Коментиран от #53

  • 48 Антитрол

    22 2 Отговор

    До коментар #46 от "Нагъзиго Накимура":

    А да въоръжаваш талибани да се бият срещу православните руснаци как му казваш на това или да въоръжаваш главорезите от ИДИЛ да трепят християни в Серия как се казва на това или да подкрепяш шиптърите (мюсюлмани) срещу православните сърби как му се казва на това.

    Опорките не вървят
  • 49 ШАЛТЕТО

    20 0 Отговор

    До коментар #46 от "Нагъзиго Накимура":

    Мъртвият нацист е най-добрия нацист.
  • 50 Мдаааа

    11 2 Отговор
    Ами щом им плащат яко къф е проблема...
    Другото е важно, че има безплатни доброволци от цял свят за борба с фашагите и ....

    Коментиран от #56

  • 51 наблюдател

    20 1 Отговор
    Тичайки едно франсе оправда точното попадение на руските ракети с това ,че украинец е дал точните координати на смелия чуждестранен легион от който са останали десетина човека.Бягат към Полша.
  • 52 ТИЯ ДОБРОВОЛЦИ НЕ МИСЛЯТ ДА СЕ ВРЪЩАТ

    16 0 Отговор
    ЩОМ СА ТРЪГНАЛИ ДА СЕ БИЯТ С ПУТИН !
  • 53 Руснак

    19 0 Отговор

    До коментар #47 от "Посетител":

    Те като господарите си са скарани с географията - едната щеше да кара самолетоносочи в Беларус, другата пък нямало да признава руски области че са руски, Байдън каза че в Украйна живеели иранци, бъркат коя държава къде е - столицата на Виетнам е Пекин, не знаят че официалното име на Тайван е "република Китай".

    Ама пък такива хора лесно се зомбират и поддават на пропагандата.
  • 54 Да бе и...

    16 1 Отговор
    Тия са платено пушечно месо на бай алцхаймер, предупредени са да си пишат завещанието парите са си ги полиучили вече са изписани от описа...
  • 55 ШАЛТЕТО

    13 0 Отговор
    Май смелото българско партийно активистче е облечено в найлон...
  • 56 Военен

    16 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мдаааа":

    Ами ти защо още не си заминал а ръсиш мозък тук - хайде не се крий зад компютъра за жълти стотинки а бягай да громиш руснаците - 2000 евро на ден те чакат. Ама те предупреждавам че ще си развалиш маникюра.
  • 57 Помощта от САЩ

    3 19 Отговор

    До коментар #3 от "Няма ли кой да помогне на Русия ?":

    САЩ тотално разбомбиха Германия от въздуха и това основно помогна на руснаците да спечелят войната. Освен това, американците им дадоха 2/3 от въоръжението - танкове, самолети, гориво, милиони консерви месо, иначе щяха да изпукат от глад, облекло и какво ли не.

    Коментиран от #58, #68

  • 58 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #57 от "Помощта от САЩ":

    Забравяш и Великобритания.
  • 59 Истината

    10 0 Отговор
    А за руските ракети, "добре дошли", наемниците чували ли са!?!
  • 60 Путлер пиZдец

    2 8 Отговор
    Специална операция за очистване на руски орки и кадировски гноми започна в Киев и региона. Скоро ще има много руско месо за бездомните украински кучета.

    Коментиран от #63

  • 61 Nik.a

    7 0 Отговор

    До коментар #22 от "изрод от ГЕРБ":

    Предлагам да се научиш да пишеш правилно Първо и Второ - пий си хапчетата Р Е Д О В Н О !!!
  • 62 Ник.А

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "то и проституцията":

    Хахахахахаха
  • 63 Посетител

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Путлер пиZдец":

    Горките киевски кучета! Така ще си умрат отглади...
  • 64 007

    8 0 Отговор
    Нищо ново пд слънцето.Ще наторят плодородния украински чернозем,като тези преди тях- сс викинг,сс валония,сс шарлеман и още знаини и незнаини герои.Добрата страна е че след време там ще има високи добиви на зърно ,което е био.
  • 65 В.В.П.

    6 1 Отговор
    Няма да имат проблеми с правосъдието,,защото няма да се върнат..Или в ,пакети храна за кучета.Пак не вярват на Владимир,,Само преди 2 дена ликвидира 200 нужника. Ааа,това го говори от 15 дена..Еййй ,тоя свят е луд ..
  • 66 Анка Картечарката

    2 6 Отговор
    Факт е,че вече има и българи,които са отишли да се сражават на страната на украинците.Но не сме чули да има такива,които се бият на страната на руснаците.Тука има много "смели" диванчици,които нещо не изгарят от желание да подкрепят "братушките".Но това е защото русофилите по презумпция са страхливци.Да не говориме,че повечето от тези "експерти" са виждали автомат само на снимка.Ако им дадат един в ръцете,или ще се гръмнат в крака или ще си го заврат отзад,дотолкова им стигат "уменията".
  • 67 не може да бъде

    5 0 Отговор
    Кой ти гледа международни закони и международно право,те отдавна са мъртви ,още от бомбардировките на Ирак,Югославия,Сирия,Косово,участието на разни частни армии като Black Waters и т.н.Но за наемниците в Украйна се оказа че ги чакат изненади като тази в хотела в Яворов -180 души са отишли във вечните ловни полета ,а от хотел "Украйна "в Чернигов -не искат да кажат колко са ,а и руснаците мълчат защото нямат точни данни или и те не искат да кажат,има индикации за англичани и французи с висок ранг...
  • 68 Статистик

    0 1 Отговор

    До коментар #57 от "Помощта от САЩ":

    Интересно...в Енциклопедия Британка пише не 2/3, а..7%! И че след края на войната всичко това е платено от СССР със злато, а не е било "безвъзмездна помощ"? Хайде сега обвини англетата, че са комуняги!
  • 69 Ана

    1 0 Отговор
    Наемниците от запад отидоха да се бият на страната на украинските терористи ,но май си намериха майстора ,остават кости там ,за пари получаваш каквото желаеш!!!
  • 70 ДДТ

    0 0 Отговор
    Френският Фигаро пише,че след слънчевите бани в Яворiв доброволците от Франция рязко са намалели и питат защо...
  • 71 ивелин

    0 0 Отговор
    За " Цивилизованият" Запад всичко е позволено те имат право ? Защо само те могат да произвеждат високо-технологична продукция .Тъй като светът е " техен" на тях принадлежи те имат право всичко.
  • 72 ивелин

    0 0 Отговор
    За " Цивилизованият" Запад всичко е позволено те имат право ? Защо само те могат да произвеждат високо технологична продукция .Тъй като светът е " техен" на тях принадлежи те имат право всичко