Отидете към основна версия

6 643 62

Руски кораби са стреляли по Одеса

  • одеса-
  • кораби-
  • ракети-
  • украйна-
  • война-
  • черно море-
  • русия-
  • артилерия

От дни жителите на Одеса се готвят за атака от руския агресор

Снимка: Shutterstock

Руски военни кораби са изстреляли ракети към Одеса около полунощ, предаде AP, позовавайки се на украинското вътрешно министерство. Нанесени са артилерийски удари.

Огромно количество боеприпаси е било изстреляно от далечно разстояние към южния украински черноморски град. Според властите в Киев по този начин Русия иска да тества отбранителните системи на Украйна. Не е имало опит за десант на руски войски. Би Би Си предаде, че е имало силни експлозии в Одеса и Запорожие. Все още няма информация дали има пострадали в тези градове и какви щети са нанесени. Кореспондент на The Economist заяви, че е чул силни взривове в Одеса, които може да се дължат на системите за противовъздушна отбрана, които свалят снаряди.

От дни жителите на Одеса се готвят за атака от руския агресор. Русия предприе пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари. Продължава и обстрелът по жилищни сгради в Киев. Най-тежко е положението в обсадения град Мариупол, в който стотици хиляди цивилни са в капан. Русия отказва да осигури коридор за евакуация. Междувременно Украйна съобщи, че е бил убит четвърти руски генерал. Генерал-майор Олег Митяев е бил убит вчера, съобщи Антон Герашченко, съветник от украинското министерство на вътрешните работи, публикувал снимка в „Телеграм”, на която според него се вижда убития офицер.

Високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски твърди, че Русия е смекчила позицията си в преговорите за прекратяване на войната, предаде AP. Игор Жовква, заместник-началник на президентската канцелария, каза вчера, че разговорите между руските и украинските представители са станали "по-конструктивни", Русия е сменила тона и е спряла да отправя искания към Украйна да се предаде - нещо, за което руската страна е настоявала в предишните етапи на преговорите. Трите рунда преговори в Беларус по-рано този месец бяха последвани от видеоразговори между руски и украински преговарящи. Жовква каза, че украинските представители чувстват "умерен оптимизъм" след разговорите и добави, че ще е необходимо Зеленски и руският президент Владимир Путин да се срещнат, за да бъде постигнат голям напредък.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: