Отидете към основна версия

3 479 76

Зеленски: Териториалната цялост на Украйна е приоритет в преговорите с Русия

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • киев-
  • харков-
  • мариупол

По-рано стана ясно също, че Киев е отхвърлил настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи приоритетите, които страната отстоява при преговорите с Русия - спиране на войната, възстановяване на териториалната цялост, гаранции за сигурност, съобщи Укринформ.

Във видеообръщение Зеленски подчерта, че заради мира делегацията на Украйна разговаря с делегацията на Русия.

"Искам сега да ме чуят всички наши граждани, гражданите на Украйна. Преговорите продължават. Преговорите за Украйна. Моите приоритети на преговорите с абсолютно ясни: приключване на войната, гаранции да сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за нашата страна, реална защита за нашата страна." - заяви украинският президент.

С това изказване Зеленски опроверга спекулациите, че Киев е склонен да признае Крим за руски, за да бъдат прекратени военните действия на Русия срещу Украйна.

Междувременно вицепремиерът по въпросите на евроинтеграцията Олга Стефанишина, коментира пред CNN, че в речта си пред Конгреса на САЩ Зеленски не е споменал за желанието на Украйна да бъде част от НАТО, тъй като сега приоритет е не членството в Алианса, а създаването на зона без полети над украинската територия.

По-рано стана ясно също, че украинската страна е отхвърлила настояването на Кремъл да приеме неутрален статут по модела на Австрия и Швеция.

Киев напомня, че страната вече е обявявала неутралитет и статут на необвързана през 2010 г., а четири години по-късно Русия анексира Крим и инспирира създаването на ДНР и ЛНР от сепаратистите в Донбас.

Припомняме, премиерът на Полша Матеуш Моравецки съобщи, че на предстоящата среща на върха на НАТО съюзниците са готови да разгледат изпращането на миротворческа мисия в Украйна. Варшава вече е обсъдила идеята за такава мисия с най-близките си съюзници.

Британският премиер Борис Джонсън по-рано заяви, че Украйна сега плаща заради неспособността на Запада дълги години да разбере каква заплаха е руският президент Владимир Путин. Той отправи упрек към европейските страни, които "отново се обърнаха към Путин като към част от международната общност", въпреки окупирането на Крим през 2014 г.

Според полския премиер Моравецки обаче, западните лидери "все повече възприемат идеята, че украинците се борят за сигурността на цяла Европа".

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: