Отидете към основна версия

23 478 125

Собственикът на Берёзка Виктор Бакуревич: Пропаганда промива мозъка на руснаците непрекъснато

  • берёзка-
  • виктор бакуревич-
  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна

"Путин вече няма изход. Той направи такава беля, която не му дава възможност да се дръпне назад", каза руският бизнесмен

Виктор Бакуревич, кадър: "Денят с Веселин Дремджиев"

"Няма никакъв страх у мен да говоря. Дори виждам смисъл. Ако мога да убедя със своите думи някой в тази ситуация, че наистина всички трябва да положим усилия - кой както може, за да спрем това безумие, което наблюдаваме". Това каза Виктор Бакуревич, собственик на руската верига магазини Берёзка, при гостуването си в предаването "Денят с Веселин Дремджиев", което се излъчва по TV+ и TV1.

"В началото на разговора ме попитахте как се чувствам. Ужасно се чувствам. Над 200 души от моите служители в Берёзка са от Украйна. Понякога не мога да вдигам глава пред тях. Това, което става, не мога да го повярвам", допълни в началото на разговора Бакуревич.

Той разказа на Веселин Дремджиев как от Берёзка помагат на бежанците от Украйна, които пристигат в България:

"Ние направихме един собствен фонд, в който събрахме пари от фирмата, от служителите, които поискаха да дадат, 50, 100 лева, кой колкото може. Сега, малко по-малко харчим от този фонд. Основно се концентрирахме върху помощта с храни, защото разбираме от това нещо. Имаме логистика - хладилни камери. Имаме възможности дори да купуваме храни".

Виктор Бакуревич конкретизира, че от Берёзка доставят хранителни продукти на няколкостотин украински семейства, настанени във Варна.

Собственикът на руската верига магазини коментира и ситуацията в родината му - Русия:

"В икономиката е катастрофа. Обществото, според мен, още е в шок. Доста от хората не разбират какво се случва и не разбират какви последствия ще има от случващото се. Аз не виждам нито един добър вариант, защото не вярвам, че Путин може да спре, не вярвам, че той самостоятелно може да поиска да спре тази война. За него няма такъв изход. За него пътят е само напред, а това означава смърт и на мирни украински граждани, и на руски войници".

"Путин вече няма изход. Той направи такава беля, която не му дава възможност да се дръпне назад", добави Бакуревич.

"Например Александър Трети няма нищо общо с Путин. Затова нека да разделяме руския народ, руската култура и руското правителство сега. Тези хора са като пирати, над 20 години имат власт. Те доведоха народа до крайно бедно състояние. И то при положение, че за последните 20 години Русия продава петрол и газ за трилиони долари и евро", каза още бизнесменът.

"Пропагандата работи 20 години. Аз много добре знам как работя тя. До 2008 година живеех в Русия, т.е. осем години съм живял по време на управление на Путин. Цял ден всички руски телевизии дават само една пропаганда, непрекъснато, 24 часа. Промиват мозъка тотално", отбеляза Виктор Бакуревич пред Веселин Дремджиев.

"Историята на Русия е много страшна, трагична. Последните 120 години минахме толкова ужаси - Първата световна война, революцията, гражданската война, глад, сталински репресии, Втора световна война. По най-оптимистични оценки за последния век са загинали поне 60 милиона руснаци. Това е страшна цифра. Няма семейство, което да не е засегнато от нещо - от смърт на близък човек, от глад, от репресии, от затвор. Хората са уплашени и не мога да ги упреквам, че не излизат навън, за да протестират. Приети са абсолютно драконовски закони", разказа той.

Бакуревич потвърди, че във времето назад е имало негласен договор между руското население и президента Путин. Този договор е бил: осигурявам ви стандарт, но ви взимам свободата. И до някакъв момент руснаците, макар и с ипотека, са си купували жилища, можели са да си позволят кола и да обикалят ресторантите. Всичко това обаче е започнало да секва през 2014 година, когато на практика започна престъпната кремълска агресия срещу Украйна.

"40-50% годишна хиперинфлация, страшна безработица. Нали разбираме колко инвеститори си заминаха от Русия? Безработицата е поне 15-20%, това са хора без пари. Военните разходи, които има Русия, са на стойност 4,5 милиарда на ден. Това е цената на войната, а половината резерви са арестувани", илюстрира ситуацията в родината си Бакуревич.

"Предполагам, че в най-скоро време елитите на Русия ще поискат да променят ситуацията", каза той, отбелязвайки и че е по-вероятно елитите да опитат да направят промяна в Руската федерация, отколкото народните маси.

"Aз вярвам, че тази война не може да продължи дълго", каза към края на участието си собственикът на Берёзка и допълни, че някои данни сочат, че руското ръководство няма добър план за воденето на тази война срещу Украйна, както и че се надява руските сили скоро да се изтощят.

Целия разговор между Веселин Дремджиев и Виктор Бакуревич можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 113 гласа.

Свързани новини