Отидете към основна версия

4 221 96

Москва обвини САЩ, че разработват инфекциозни болести в Украйна, за да ги разпространят в Русия

  • русия-
  • украйна-
  • болести-
  • лаборатории-
  • сащ

Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов представи на брифинг в Москва документи, иззети по време на войната в Украйна, за които се твърди, че са с украински и американски произход

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната обвини САЩ, че са разработвали инфекциозни болести в биолаборатории в Украйна с цел да ги разпространят в Русия, маскирани като природни огнища, предаде NOVA.

Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов представи на брифинг в Москва документи, иззети по време на войната в Украйна, за които се твърди, че са с украински и американски произход.

Според документите САЩ са провеждали експерименти в Украйна с вируси в рамките на проекти Р-382, Р-444 и Р-568, а един от ръководителите на тези изследвания е била ръководителката на офиса на Агенцията за намаляване на отбранителните заплахи (DTRA) към посолството на САЩ в Киев Джоана Уинтрал.

По време на експериментите са били избрани шест семейства вируси, включително коронавируси, и три вида патогенни бактерии -- причинители на чума, бруцелоза и лептоспироза, каза Кирилов, като се позова на документите. Тези патогени са избрани, защото имат естествени огнища както на територията на Украйна, така и в Русия, и използването им може да бъде прикрито като естествени огнища на болести, каза той.

Освен това тези патогени и вируси са устойчиви на лекарства и имат бърза скорост на разпространение от животни към хора, отбеляза той. Кирилов припомни, че през 2018 г. жителите на Донецка и Луганска област в Украйна се сблъскаха с епидемия от туберкулоза, причинена от нов резистентен щам. Повече от 70 души се заразиха едновременно в селището Пески, като почти всички случаи доведоха до бърз фатален изход.

Той припомни и избухването на епидемия от дирофилариоза - заболяване, предавано от комари - в украинския град Херсон през февруари 2018 г., в необичайно за появата на тези насекоми време на годината, последвано от посещение на представители на Пентагона в града през април 2019 г., където те се запознаха с резултатите от епидемиологичното разследване и копираха медицинската документация.

"Това може да означава умишлено заразяване или случайно изтичане на патогена от някоя от украинските биологични лаборатории", каза Кирилов.

На 10 март руското министерство на отбраната заяви, че се е сдобило с документи, които показват, че спонсорирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна са провеждали експерименти с проби от коронавирус на прилепи. Документите, получени от Русия, потвърждават, че тези биолаборатории са изследвали предаването на патогена от диви птици, пътуващи между Украйна и Русия, както и от други граничещи държави.

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна има ръководени от САЩ лаборатории за биологични изследвания по време на изслушване в сенатската комисия по външни отношения на 8 март във връзка с войната на Русия срещу Украйна. Киев и Вашингтон сега работят, за да предотвратят попадането на натрупаните там материали в ръцете на руските сили, каза тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания