Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2022 06:23 4 213 96

Москва обвини САЩ, че разработват инфекциозни болести в Украйна, за да ги разпространят в Русия

  • русия-
  • украйна-
  • болести-
  • лаборатории-
  • сащ

Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов представи на брифинг в Москва документи, иззети по време на войната в Украйна, за които се твърди, че са с украински и американски произход

Москва обвини САЩ, че разработват инфекциозни болести в Украйна, за да ги разпространят в Русия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната обвини САЩ, че са разработвали инфекциозни болести в биолаборатории в Украйна с цел да ги разпространят в Русия, маскирани като природни огнища, предаде NOVA.

Ръководителят на руските сили за радиационна, химическа и биологическа защита Игор Кирилов представи на брифинг в Москва документи, иззети по време на войната в Украйна, за които се твърди, че са с украински и американски произход.

Още новини от Украйна

Според документите САЩ са провеждали експерименти в Украйна с вируси в рамките на проекти Р-382, Р-444 и Р-568, а един от ръководителите на тези изследвания е била ръководителката на офиса на Агенцията за намаляване на отбранителните заплахи (DTRA) към посолството на САЩ в Киев Джоана Уинтрал.

По време на експериментите са били избрани шест семейства вируси, включително коронавируси, и три вида патогенни бактерии -- причинители на чума, бруцелоза и лептоспироза, каза Кирилов, като се позова на документите. Тези патогени са избрани, защото имат естествени огнища както на територията на Украйна, така и в Русия, и използването им може да бъде прикрито като естествени огнища на болести, каза той.

Освен това тези патогени и вируси са устойчиви на лекарства и имат бърза скорост на разпространение от животни към хора, отбеляза той. Кирилов припомни, че през 2018 г. жителите на Донецка и Луганска област в Украйна се сблъскаха с епидемия от туберкулоза, причинена от нов резистентен щам. Повече от 70 души се заразиха едновременно в селището Пески, като почти всички случаи доведоха до бърз фатален изход.

Той припомни и избухването на епидемия от дирофилариоза - заболяване, предавано от комари - в украинския град Херсон през февруари 2018 г., в необичайно за появата на тези насекоми време на годината, последвано от посещение на представители на Пентагона в града през април 2019 г., където те се запознаха с резултатите от епидемиологичното разследване и копираха медицинската документация.

"Това може да означава умишлено заразяване или случайно изтичане на патогена от някоя от украинските биологични лаборатории", каза Кирилов.

На 10 март руското министерство на отбраната заяви, че се е сдобило с документи, които показват, че спонсорирани от САЩ биологични лаборатории в Украйна са провеждали експерименти с проби от коронавирус на прилепи. Документите, получени от Русия, потвърждават, че тези биолаборатории са изследвали предаването на патогена от диви птици, пътуващи между Украйна и Русия, както и от други граничещи държави.

Заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд потвърди, че в Украйна има ръководени от САЩ лаборатории за биологични изследвания по време на изслушване в сенатската комисия по външни отношения на 8 март във връзка с войната на Русия срещу Украйна. Киев и Вашингтон сега работят, за да предотвратят попадането на натрупаните там материали в ръцете на руските сили, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 71 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alfa Romeo

    161 21 Отговор
    Не е обвинение да казваш истината!

    Коментиран от #16, #54

  • 2 Става напечено

    117 12 Отговор
    влизаме в 3-та световна.Ако не се помирят дипломатично КРАЙ света си отива.

    Коментиран от #25, #43

  • 3 Хахаха

    30 148 Отговор
    поредния кьорфишек на ватниците

    Коментиран от #24, #32, #75

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    134 12 Отговор
    АМИ ПРЕЗ ЗИМАТА ДА ХВАНЕШ БОЛЕСТ КОЯТО СЕ ПРЕНАСЯ ОТ КОМАРИ
    ... СИ Е БАЯ СТРАННО ...
    .. И НЕ САМО В РУСИЯ, АМИ Е ИМАЛО СЛУЧАИ И В УКРАЙНА, РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #10, #55, #59

  • 5 Някой

    157 13 Отговор
    Абе, Русия трябва да натиска яко, докато светът спре да се прави на разсеян за рязработкатя на биологично оръжие от САЩ в Украйна, Грузия, Армения и т.н.
    Ирак бе изринат от бомбене само заради фалшиви обвинения за такива занимяания.
    Краварите трябва да си платят зя мушенгиите. Рано или късно...

    Коментиран от #11, #18, #26

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    101 14 Отговор
    ТИЯ "ФАЛШИВИ" ДОКУМЕНТИ
    .. РУСИЯ ГИ ВНЕСЕ В ООН .
    .... ПО СТРАШНОТО Е ЧЕ ИМАТ ЖИВО СВИДЕТЕЛИ
    ....

    Коментиран от #66

  • 7 Урюрвкос

    87 5 Отговор
    Китай много стреснат от тази ситуация и иска с руснаците заедно да разследват проблема. Абхазия след 2008г. пострада силно от нови и неизвестни болести по мандарините и имат големи загуби.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 хмм

    24 90 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Путинизма не се пренася от комари, пич
  • 11 Мдааа

    27 114 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Поредните фейкове на Русия. Вече виждат, че губят и търсят извинения, каквито намерят!

    Коментиран от #19

  • 12 Иван

    25 110 Отговор
    Лъжеца вика “дръжте лъжеца”😂😂😂😂. Някои изобщо вярва ли на ушанките? Те изобщо не са нападали Украйна.

    Коментиран от #30, #37, #71

  • 13 Кравари

    73 7 Отговор
    и това е достатъчно!!!
  • 14 Факт

    111 7 Отговор
    САЩ са билолгични терористи.
  • 15 Котарак

    21 95 Отговор
    Абе путлер. Целия свят знае, че и САЩ и вие си разработват биологични оружия. Що не се скриеш вече. Ти си си тотален хитлирист. Взимай си свастиката Z" и се разкарай
  • 16 Rado

    16 53 Отговор

    До коментар #1 от "Alfa Romeo":

    Новичок обикновено грипче ли и?
  • 17 Мнение

    18 86 Отговор
    Партенката на Путин е като химическото оръжие на Саддам. Търси си оправдание че разруши Украйна и че убива цивилни и то деца. Путин е военнопрестъпник!
  • 18 Ами

    6 59 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Като краварите трябва да си платят, Русия да напада Америка! Защо напада Украйна? Украйна е на украинците! Америка на американците, а Русия на руснаците!
  • 19 Ами не

    97 9 Отговор

    До коментар #11 от "Мдааа":

    Ами не е фейк-защото Виктория Нуланд си призна за био лабораториите в американският сенат...Та хич не е фейк-вече 60 държави са направили официално допитаване до САЩ какви опити са правили с тези био-оръжия...

    Коментиран от #29

  • 20 Българина

    102 2 Отговор
    още помним 1 млн убитите прасета от 2019 от появилата се внезапно през дунава сиреч птици, АФРИКАНСКА ЧУМА само в България!

    Коментиран от #42

  • 21 Опсшата

    10 56 Отговор
    Имат естествени огнища в Русия и Украйна точка и какво точно са разработвали тогава, патогени или просто са ги изследвали и са разработвали антигени????
  • 22 Швепс

    68 4 Отговор
    Китайците са подгонили американците за тия лаборатории, голям сеир.
  • 23 Хммммм

    10 59 Отговор
    Тия ватници са забравили да упоменат коронавируците,язък!!!!!!
  • 24 Швепс

    44 8 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    Само дето тоя кьорфишек много боли!
  • 25 Мислещ

    52 7 Отговор

    До коментар #2 от "Става напечено":

    Ако се помирят, краят е още по-сигурен в еднополюсен свят на Нов световен ред. Предпочитам световна война. Макар че дори да се почнат с ядрени оръжия, пак няма гаранция, че не е част от плана и не са на една страна въпреки всичко. Но така или иначе, по-добре да те отнесе някоя бомба, отколкото да живееш в 100%-ово робство без шанс за освобождение.

    Коментиран от #38

  • 26 Пинокио

    17 50 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    Много найвен народ. Или троленето не се бройка. Естествено, че САЩ разработват биологични оръжия. 100% такива разработват и Русия и Китай. Но защо вярвате, че САЩ ще правят такива лаборатории в Украйна, а не в собствените където никой не може да им каже копче. А да те ги правят в Украйна за да ги разкрият и разнасят по света щото Украйна е "сигурна". Хаха......

    Коментиран от #40, #41, #47

  • 27 ПУТЛЕР

    5 21 Отговор
    ВИЕ ВЕЧЕ НЕ СТЕ ИНТЕРЕСНИ ГЛЕДАЙТЕ КВО СТАВА В ЗАДУНАЙСКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА
  • 28 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    36 7 Отговор
    Киро, Кирооо.....прост ли си не знам, но че си подлога се вижда от километри.....
  • 29 Ами невежичко си!

    13 35 Отговор

    До коментар #19 от "Ами не":

    Според теб антибиотиците и ваксините на луната ли се откриват,бря?!Разбира се,че в биолаборатории,не на мегданья!!!!!То и в БАН има биолаборатория,тъй че по-далеч от сградата да минаваш като минаваш да не вземе да прихванеш от въздуха нящо!!!!

    Коментиран от #34

  • 30 Швепс

    54 7 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Русия за последно сутринта на 24 февруари, предлага на нацитата да се оттеглят до границите според конституцията, за да няма сблъсък.
    Но Зеленски тъкмо е бил на поредната доза колумбийски сняг и отказал.
    Така се поставя началото на специалната военна операция за прочистване на района от извергите.
  • 31 така

    65 6 Отговор
    Мръсни кравари, 30 лаборатори са направили и са разработвали вируси и други болести за да избиват хората. Какво търсят тези лаборатории в Европа? Защо не си ги правят там в кравария и да си се избиват там в америка?Избиха много народ, а всеки се прави че не разбира и че не го засяга. Засяга ни всички. Тези разбойници са ни избивали и трябва да бъдат изгонени и презряни. Да си обират крушите и да се махат, мръсни бандити.

    Коментиран от #95

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Швепс

    23 4 Отговор

    До коментар #29 от "Ами невежичко си!":

    Секретни лаборатории, търсят бацила на вечния живот, тия филми на филмираните.
  • 35 Иван

    59 3 Отговор
    Всички държави в света трябва да обвинят САЩ.
  • 36 Швепс

    46 0 Отговор

    До коментар #33 от "ПЛАНдемия➡ВОЙНА➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО":

    Всички я чухме, на няколко пъти я гледах в оригинал.
    И тя не може да скрие.
    А после медиите започнаха своята работа, да казват на черното бяло.
  • 37 Бобсън

    44 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Склонен съм да вярвам, защото се връзва с едни разкрития, които направи една наша журналистка.
  • 38 Под феса има Ум

    16 0 Отговор

    До коментар #25 от "Мислещ":

    Наистина си от МИСЛЕЩИТЕ! Останалото сволач няма да е на това мнение.
  • 39 Кирчо

    28 1 Отговор
    Ковит 19 там ли го правят
  • 40 Швепс

    50 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пинокио":

    В Америка има забрана за такива лаборатории и затова развиват това навън, прибират резултатите само, каймака.
  • 41 Ами не

    41 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пинокио":

    Пинокио-и да хахакаш и да се смееш-истината е една..-питаш защо САЩ не правят такива лаборатории у тях си--еми защото са забранили с закон-това първо.Второто е,че са им нужни био матеряли от месните хора,животни в дадената страна-украйна грузия и т.н....-схвана ли сега Пиноккио
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ООН

    2 38 Отговор
    Оправдания и фалшифициране на документи за да се отървете руски ядрени терористи и военнопрестъпници. " Готовили сте за ядрена война "
  • 46 Да се унищожи

    35 2 Отговор
    американското племе до крак преди да доведе човечеството до апокалипсис
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ivan

    14 1 Отговор
    Пусни една по голяма в София че много крадци станаха
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 big

    47 2 Отговор
    Прав е Путин, но греши за друго: те имат такива лаборатории по целия свят и те не са насочени само срещу Русия, а срещу всички нации и народи! Това е начина според тях да държат света под контрол: милиарди зомбирани хора!
  • 52 Дъ-Ге

    47 1 Отговор
    Факт!!! Най-гоненото в САЩ са неплащане-укриване на данъци и лъжа под клетва. Ноланд не само призна под клетва, но и каза, че е изключително опасно /незнайно защо/, документи и патогени да попаднат в руснаците. Призна си и още една свързана с проектите под клетва. После започнаха да шикалкавят, но всичко вече беше ясно по въпроса за това какво правят всичките 336 лаборатории по цял свят. А това е да разработват биологически оръжия, които да унищожат определена раса, етнос или териториално население.

    Коментиран от #56

  • 53 Иван

    30 0 Отговор
    Коронавирус на прилепи.......в Китай.......това беше многократно повтарано от сатанистите Доналд Тръмп и Антъни Фаучи.
  • 54 Гаглей

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Alfa Romeo":

    Ок.!

    Коментиран от #62

  • 55 Гаглей

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Ще го имам на предвид
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Аха

    9 0 Отговор
    За съжаление и едните и другите са командвани от третите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Американски биолаборатории

    30 1 Отговор
    По цял свят пройзвеждат вируси. Направи човека болен и ще можеш да му продаваш лекарства от еврейските фармацевтични заводи 😇
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ле ле

    29 2 Отговор
    Щатска лаборатория ще прави експерименти с български военни, показва разследване на Диляна Гайтанджиева..Това ще изтрият и това няма да покажат по нашите медии..
  • 64 100

    2 21 Отговор
    Е, що гочно в Украйна? Ако щатите искаха да заразяват Русия има куп други страни, където могат да разработват зарази.

    Коментиран от #78

  • 65 Иван

    28 2 Отговор
    Сатанистите в САЩ вече не обвиняват Китай за коронавируса.
  • 66 чалма тв

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Щатска лаборатория ще прави експерименти с български военни, показва разследване на Диляна Гайтанджиева..Това ще изтрият и това няма да покажат по нашите медии..
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Иван

    25 1 Отговор
    Чудно защо масонския боклук Гутереш не проявява интерес към това.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 akrigtan

    29 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    май не от Китай е тръгнал корана вируса ,нещата вече се избистрят . да не се окаже че лъжеца САЩ вика дръжте лъжеца Китай .
  • 72 Палячо

    7 27 Отговор
    Джуджето е много просто Ако щатите искат да им пуснат вирус няма да чакат Украйна да им го произведе и го пусне
  • 73 В.В.П.

    25 0 Отговор
    Сащ са обсебени от мания за световно господство .Подчиняват страни ,нации със заеми ,вируси ,бацили ,войни и пр.Да се изгорят лабораториите ,Да се накажат ,мизантропите..Украйна е в плана им ,защото ,,,е близо до Рф,,имат много близка генетика,. Смърт за нацизма Сащ е световен терорист ..Джо е убиец
  • 74 факт

    18 3 Отговор
    Нацистка Германия и Нацистки Сащ не спят.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 В.В.П.

    12 3 Отговор
    Сащ са обсебени от мания за световно господство .Подчиняват страни ,нации със заеми ,вируси ,бацили ,войни и пр.Да се изгорят лаборатории...И Бразилия се натиска ,за НАТО ,обаче никой не и обръща внимание,Господарят е сляп ...Защото няма нищо общо с Русия...

    Коментиран от #77

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Дъ-Ге

    20 3 Отговор

    До коментар #64 от "100":

    Що точно в Украйна??? Щото, друже не могат да я направят в Русия. Интересен въпрос задаваш. Що не задаваш въпроса защо в България има такава лаборатория. Що не задаваш въпроса защо нашия "съюзник" САЩ подслушва всички съюзници на правителствено ниво. Такива въпроси задавай, че те имат смисъл.
  • 79 Американски

    20 0 Отговор
    престъпници и човекомразци ! Тази държава трябва да бъде заличена!
  • 80 Документи, ми има ги

    27 1 Отговор
    Чета документите, публикувани от Министерство на отбраната, Русия и побелявам от Ужас. Има ги публикувани, подписи, печати, дати, цели, срокове,видове патогени, резистетност,вид разпространение, миграции птици, път миграция в Европа, заразяемост на водоизточници, ферми, диви животни, там и Германия е замесена-zip 5 файла. Въпросът е в България какво се прави? ВМА и Инфекциозна, опити с български военни. Чета, че от страна на жертвите, на нацистките експерименти подписват Министри на Здравеопазване, а от САЩ страна Министерство отбрана. Българските политици трябва да отговарят на много въпроси. И се чудя защо няма протести пред Министерство на Здравеопазването с искане какво се прави, кой е подписал министър здравеопазване, военен министър, кой кабинет. Страшно е! А и след признанието на Нюланд, и това ли е фейк? Човеки интелект не може да приеме подобно чудовищно деяние в световен аспект, Менгеле, Айхман, Химлер, бледнеят. И то върху държави съюзници и членки на НАТО. Позовавайки се на тези документи, България спешно трябва да излезе от НАТО, и да премахне базите на САЩ в едноседмичен срок.
  • 81 путин да се сърди

    3 11 Отговор
    на майка си и баща си, че са разработили такава болест като него
  • 82 Що не каже

    3 0 Отговор
    нещо за храните, които се внасят от китай
  • 83 путин лавров

    1 9 Отговор
    и хората около тях много скоро ще бъдат свалени от власт и осъдени за военни престъпления
  • 84 факт

    8 0 Отговор
    Товя е ясно и на малките деца
  • 85 до русофобите

    18 1 Отговор
    само да припомня за АФРИКАНСКАТА ЧУМА В БЪЛГАРИЯ АВГУСТ 2019! появиша се от север, слагаха прегради, за да не идвали животни от Дунава, ама то било птици явно при есенния прелет, хитро. ТАЗИ ЧУМА СЕ ПОЯВИ САМО В България и убихме 1 млн прасета! пожелавам на всеки атлантик децата му да пукнат от антракс и братята им.

    Коментиран от #87

  • 86 Копипасте

    16 1 Отговор
    Не съм фил/фоб нито на руснаци, нито на американци, но каква е разликата между тях?! С какво изгърмяното оръжие в Украйна е по-недемократично от оръжието изгърмяно не чак толкова отдавна в бивша Югославия, Ирак, Афганистан....?! Всички знаят, че войната е много скъпо удоволствие, но все пак го правят?! И в Украйна ще изгърмят старите гърмялки на които срока на годност и без това е изтекъл, ще се договорят и транзита на газа ще управляват руснаците! Ще има взаимни обвинения в провокации между руснаци и украинци, "Много шум за нищо" от Блумбърг, Си Ен Ен и прочее! Ще се сменят управниците в Украйна! Семейство Байдън тихо ще получи компенсация за украинските транзитни газопроводи /Burisma/ и ще си дояжда натрупаното някъде на спокойствие! Това с много телевизия, коментари, статии по сайтове като този, кликане на +/- , медиен вой и скърцане на зъби ще се случи до няколко години! И както всеки път обикновените хора ще платят за всичко!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Да се изгори ..В Новосело е подобно .Там е хъб..Путин е бог..!
  • 89 Европа

    3 0 Отговор
    Май някои друг ще бъде обвинен в престъпления
  • 90 Васил

    2 7 Отговор
    Путя окончателно се е сдухал крайно време е да си сложиш примката.
  • 91 нико

    14 1 Отговор
    САЩ разрушиха със СПЕЦИАЛНА военна ОПЕРАЦИЯ държавата ИРАК заради СЪМНЕНИЕ за ХИМИЧЕСКО оръжие и нямаше САНКЦИИ . В Украйна е разработвано БИО оръжие срещу Русия , тя отива да предотврати био война но тук ИМА санкции . Американските президенти са нахлували в 150 държави и са избили милиони и не са злодеи , Путин защитава държавата и гражданите си е злодей . А Й Д Е нема нужда . Не сме аборигени .
  • 92 Батьтко Махно

    3 0 Отговор
    Путин не лъже,това което казва е руската истина
  • 93 Вие сте бунаци!

    2 5 Отговор
    Няма логика да разработваш био оръжия в бивша съветска република , в която всеки втори е агент на кгб.(ТО И В БЪЛГАРИЯ Е ТАКА.) И веднага ще те докладват на кремъл какво правиш.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 никалай

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "така":

    по-добре кравар отколкото скъсана миризлива ватенка
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания