Отидете към основна версия

2 371 19

Румънският премиер обвини Русия във военни престъпления

  • военни престъпления-
  • румъния-
  • николае чука-
  • украйна-
  • война-
  • цивилни жертви-
  • русия

Абсолютно непредизвикана, неоправдана и незаконна агресия

Снимка: БГНЕС/ EPA

На дискусия, организирана от Института Аспен, румънският премиер Николае Чука обвини Русия за военни престъпления в Украйна. Чука заяви, че руските нападения над градове като Мариупол, Херсон, Харков и Киев са подобни на разрушенията в Грозни и Алепо. "Истински престъпления срещу човечеството", каза Николае Чука, цитиран от телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Войната се върна на преден план в европейската история, а международното право е поставено в скоби с агресията, предприета от Русия с нахлуването в Украйна. Абсолютно непредизвикана, неоправдана и незаконна агресия, нарушаваща всички международни норми. Неприемлива агресия, водеща до вълни от бежанци, разрушаване на домове, болници, родилни домове, детски градини и училища, подобни на тези в Грозни, Алепо, днес откриваме в Мариупол, Херсон, Харков или Киев. Истински престъпления срещу човечеството, военни престъпления, които характеризират това действие на Русия срещу демокрацията, срещу Запада, срещу света“, заяви премиерът Николае Чука.

Той посочи, че Европа и целият свят се сблъскват сега с няколко кризи, към които се прибавят кризата с бежанците и тази във веригата на доставки. Румъния, заедно с Европа и целия свят, беше изправена пред пандемия и нейните икономически последици, когато избухна пожарът. Към това се добавиха глобалната енергийна криза, бежанската криза и перспективата за икономическа криза, отбеляза Чука.

За разлика от 2015 г., когато един милион мигранти от Близкия изток разклатиха Европа, заплашвайки да я разделят, украинската бежанска криза показа обратното - подкрепящо и непоколебимо поведение. (...) Румъния блесна. (...) Устойчивостта на страната ни се показа образцова в тази област, базирана на сътрудничество между държавни институции, граждани и неправителствени организации. Инвестирахме 3,4 милиона евро в хуманитарна помощ, изградихме център за хуманитарна помощ в Сучава, каза Чука за участието на Румъния в хуманитарната криза. В изказването си на дискусията румънският премиер говори и за разрешаването на енергийната криза чрез свързването с България и Гърция, разговорите с Турция за транзита на газ и опитите за сключване на договори за втечнен природен газ.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: