Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Март, 2022 15:32 2 363 19

Румънският премиер обвини Русия във военни престъпления

  • военни престъпления-
  • румъния-
  • николае чука-
  • украйна-
  • война-
  • цивилни жертви-
  • русия

Абсолютно непредизвикана, неоправдана и незаконна агресия

Румънският премиер обвини Русия във военни престъпления - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На дискусия, организирана от Института Аспен, румънският премиер Николае Чука обвини Русия за военни престъпления в Украйна. Чука заяви, че руските нападения над градове като Мариупол, Херсон, Харков и Киев са подобни на разрушенията в Грозни и Алепо. "Истински престъпления срещу човечеството", каза Николае Чука, цитиран от телевизия Диджи 24, предаде БТА.

Войната се върна на преден план в европейската история, а международното право е поставено в скоби с агресията, предприета от Русия с нахлуването в Украйна. Абсолютно непредизвикана, неоправдана и незаконна агресия, нарушаваща всички международни норми. Неприемлива агресия, водеща до вълни от бежанци, разрушаване на домове, болници, родилни домове, детски градини и училища, подобни на тези в Грозни, Алепо, днес откриваме в Мариупол, Херсон, Харков или Киев. Истински престъпления срещу човечеството, военни престъпления, които характеризират това действие на Русия срещу демокрацията, срещу Запада, срещу света“, заяви премиерът Николае Чука.

Още новини от Украйна

Той посочи, че Европа и целият свят се сблъскват сега с няколко кризи, към които се прибавят кризата с бежанците и тази във веригата на доставки. Румъния, заедно с Европа и целия свят, беше изправена пред пандемия и нейните икономически последици, когато избухна пожарът. Към това се добавиха глобалната енергийна криза, бежанската криза и перспективата за икономическа криза, отбеляза Чука.

За разлика от 2015 г., когато един милион мигранти от Близкия изток разклатиха Европа, заплашвайки да я разделят, украинската бежанска криза показа обратното - подкрепящо и непоколебимо поведение. (...) Румъния блесна. (...) Устойчивостта на страната ни се показа образцова в тази област, базирана на сътрудничество между държавни институции, граждани и неправителствени организации. Инвестирахме 3,4 милиона евро в хуманитарна помощ, изградихме център за хуманитарна помощ в Сучава, каза Чука за участието на Румъния в хуманитарната криза. В изказването си на дискусията румънският премиер говори и за разрешаването на енергийната криза чрез свързването с България и Гърция, разговорите с Турция за транзита на газ и опитите за сключване на договори за втечнен природен газ.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    31 5 Отговор
    как е името на премиера хаха

    Коментиран от #3, #5

  • 2 от Блонди 222

    33 10 Отговор
    Ко да прави Румънеца горкия !
    Трябва да слушка.. !
  • 3 Грульо

    21 7 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха":

    Чука по ядреното куфарче на Путин. :D
  • 4 Чукче

    27 10 Отговор
    Не е здравословно за мамалигарските цигани в управлението да се величаят, защото могат да бъдат свалени на земята само с едно щракване на пръстите на Путин, и от Мамалигария да остане само разорана нива в рамките на 50 минути. Русия никога няма да забрави за масовото избиване на цивилни при СТалинград, където са участвали и мамасиганите със 100 000 армия. Всяко наказание се отлага, но винаги се превежда в изпълнение.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 GnG

    29 7 Отговор
    Преди Втората Световна Война, Германия НАТИСКА Румъния и България да се включат във войната, и за кратко време успява да "убеди" румънските и българските управляващи !

    Сега една държава отвъд океана ни НАТИСКА да се спуснем по пътя на войната !

    Ако руските дипломати в България са свързани с разузнаването, то дипломатите от САЩ, да не са свързани с ТУРИЗМА ?! :)
  • 7 Иво

    11 13 Отговор
    Браво! А ние се снишаваме! Никой няма да ни уважава, и победителите и победените! Съжалявам, че ЕС и НАТО имат такъв съюзник като България в редовете си, на който не може да асе разчита! Това започва от 1940 г.до ден днешен!

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 GnG

    21 4 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    А, защо англосаксите се опитват във ВСЯКА СВЕТОВНА ВОЙНА да ни вкарат във война против Русия ?!
  • 10 Лавренти

    14 8 Отговор
    Сиганина от Букурещ да си трае!
  • 11 Смех

    12 5 Отговор
    Чеушеску 2.0 ли искате?
  • 12 Госあ

    6 11 Отговор
    военнопрестъпника трябва да бъде спрян със сила
  • 13 Бактъм

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иво":

    Аман! Накъдето и да се обърнем,
    все ни уважават!
  • 14 Румънският премиер..

    7 14 Отговор
    Го е направил, защото е така, режима на путин е престъпен, режим на необснована агресия, убийци на деца, жени и старци, тук в БГ няма обвинения, има само проруски предатели като Радев, Янев, Нинова, Копейкин, вождовете на ДПС и цялата останала кохорта в България която винаги е целувала руски зад..ни..ци и работила против интересите на България.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 !!!?

    11 8 Отговор
    Кремълската фашистка шайка са ВАРВАРИ ! Язък че сме им дали четмо, писмо и религия !!!?
  • 17 Наждак

    4 4 Отговор
    На МамаЛигите винаги им е удобно където е изгодно - по голяма въртележка от нашите цигани . Месец , два след преврата , уж бедни , потрошиха релсите и пътищата Румъния - Русе , наводниха България със стоки . Много ни "уважават" - ханчето , где са се сбирали българските хъшове е разрушено , има само паметна плоча . Русия да бе им оставила турците , че те дали цигани , турци или а . джикистанци - все са си продажни .
  • 18 нашия

    3 4 Отговор
    Мамалигара настъпва ли настъпва мотиката.....нали скоро "шефовете" от ЕС благоволиха да говорят снего и той от щастие е полудял....ама народеца мамалигарски ще го отнесе...даже и без да разбере...като след ВСВ...
  • 19 БОЙКО И ВНУЧЕТАТА МУ СЪЩО ПЕЛТЕЧАТ ЧЕ

    5 0 Отговор
    РУСИЯ Е АГРЕСОР - ГОЛЯМ СМЯХ ПАДА !
Новини по държави: