Отидете към основна версия

3 811 29

През Тайванския проток преминаха военни кораби на САЩ и Китай

  • китай-
  • сащ-
  • военен-
  • кораб-
  • тайван

Китайски самолетоносач и американски ескадрен миноносец преминаха днес през Тайванския проток

Снимка: Shutterstock

Китайски самолетоносач и американски ескадрен миноносец преминаха днес през Тайванския проток, който отделя острова от континентален Китай, предаде Франс прес, като цитира изявления на министерствата на отбраната на САЩ и Тайван, направени преди днешния разговор между американския президент, Джо Байдън, и китайския му колега, Си Цзинпин.

Тайванското министерство потвърди, че китайският самолетоносач "Шандун" е преминал през протока. "Подчертаваме, че сме предупредени и наблюдаваме всички самолетоносачи и кораби на Китайската народноосвободителна армия, преминаващи през района на Тайванския проток", се казва в кратко изявление.

Министерството на отбраната на САЩ потвърди, че американски ескадрен миноносец е преминал през протока.

По-рано Ройтерс съобщи, че американският ескадрен миноносец "Ралф Джонсън", въоръжен със самонасочващи се ракети, е следил самолетоносача по време на поне част от маршрута.

Тайванският проток е особено чувствителен район. Пекин смята автономния остров с демократично управление за своя провинция и е изразявал намерение да го присъедини някой ден към своята територия, без да изключва употребата на сила.

САЩ са основен съюзник на Тайван. Вашингтон смята протока за международно морско пространство и е изпращал свои бойни кораби, за да провеждат операции по защита на "свободата на мореплаването", отбелязва АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.

Свързани новини