Отидете към основна версия

2 464 43

Афганистан е най-нещастната държава в света

  • афганистан-
  • оон-
  • щастие

Изследователите са подредили държавите

Снимка: БГНЕС

Афганистан е най-нещастната държава в света, дори и преди завземането на властта от талибаните през август миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Това показват данните от т.нар. доклад за щастието по света, разпространени преди днешния, определен от ООН Международен ден на щастието, уточнява БТА.

Годишният доклад нарежда Афганистан на последно място сред 149 държави, като степента на щастие в страната е само 2,5. На предпоследно място е Ливан, а Ботсуана, Руанда и Зимбабве са непосредствено преди него.

На първо място за четвърта поредна година е Финландия с резултат от 7,8, следвана от Дания и Швейцария. Първата петица включва още Исландия и Нидерландия.

Изследователите са подредили държавите, след като са анализирали данни от последните 3 години. Те са взели предвид няколко категории, които включват БВП на глава от населението, мерки за социална сигурност, продължителност на живота, свобода на житейски избор, великодушие на населението и усещане за нивата на вътрешната и външната корупция.

Афганистан се представя лошо във всичките 6 категории – смущаващ резултат, който е налице още преди връщането на талибаните на власт и въпреки 20-те години на американски и международни инвестиции. Само САЩ са вложили от 2002 г. насам 145 милиарда долара за развитие в Афганистан, по данни на американския специален инспектор за тази страна.

Освен това в Афганистан има и белези за растяща безнадеждност. Проучване на „Галъп“ през 2018 г. е показало, че малцина от анкетираните афганистанци имат надежда за бъдещето. Всъщност мнозинството са казали, че нямат надежди.

В актуалните данни има предупреждение, че догодина резултатите на Афганистан може да са още по-лоши, защото тогава ще са взети предвид нагласите след връщането на власт на талибаните.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: