Last news in Fakti

7 Януари, 2023 06:20 1 887 8

Как да бъдем щастливи? Примерите на Нова Зеландия и Бутан.

  • щастие-
  • нова зеландия-
  • бутан-
  • оон-
  • класация-
  • афганистан-
  • настроение-
  • българия

В доклада щастието се мери по шест фактора

Как да бъдем щастливи? Примерите на Нова Зеландия и Бутан. - 1
Снимка: Shutterstock

Най-щастливи са във Финландия, Дания и Нидерландия, най-нещастни - в Афганистан, следвани от Ливан и Зимбабве. Това сочат резултатите от тазгодишния Световен доклад за щастието, изготвен от ООН.

В доклада щастието се мери по шест фактора - брутен вътрешен продукт на глава от населението, мерки за социална сигурност, продължителност на живота, свободата да правиш житейски избори, щедростта на населението и усещане за нивата на вътрешната и външната корупция. България се класира на 85-о място, непосредствено след Непал, Таджикистан и Армения. Германия е 14-а.

Какво прави жителите на една държава особено щастливи и какво правят институциите, за да гарантират това? Интересен пример дават Бутан и Нова Зеландия.

Бутан: където щастието е държавен приоритет

Бутан е държава джудже в Хималаите, която е разположена между Китай и Индия. От дълго време жителите на кралството са смятани за най-щастливите в света въпреки сравнително ниския им стандарт на живот. "Нашата страна е като рай", казва фермерът Намгай. "Войната и измамата не съществуват. Всеки подчинен на краля е благословен с щастие", уверен е той.

Правителството е превърнало щастието на жителите си в държавен приоритет. Техническият прогрес късно достигна до кралството. Дълго време хората там нямаха възможност да се сравняват с външния свят. Но това се промени с появата на интернет. Особено младите хора днес все по-често търсят щастие в чужбина.

Нова Зеландия: добър баланс между професионален и личен живот

Нова Зеландия се нарежда в топ 10 в класацията на ООН за щастие. Хората от тази страна са възприемани като особено спокойни. Това е свързано и с отношението им към живота. Новозеландците отдават голямо значение на общностния дух, солидарността, уважението и състраданието. И наблягат по-малко върху символите на социалния статус и състоянието на банковата сметка. "Работиш, за да живееш, а не обратното", обяснява кореспондентката на германската медия ARD в страната Сандра Рацов.

Някои компании вече отговориха на желанието на служителите за повече свободно време, като вече въведоха четиридневна работна седмица. До момента тя показва както висока продуктивност, така и по-голяма удовлетворение от страна на служителите.

Правителството в Окланд също заделя специален бюджет, за да гарантира благоденствието на населението. Удовлетвореността на жителите на Нова Зеландия е по-важна за държавата, отколкото икономически растеж.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    17 0 Отговор
    "Назначиха" фините за най-щастливи,трябва да си кръгъл и д и о т за да имаш подобен тип "мислене"..

    Коментиран от #4

  • 2 В Холандия

    19 2 Отговор
    В Холандия никой не е доволен от правителството, от високия данък и стреса, който правителството създава.
    200 000 емигрират всяка година. Мароканците, турците и джипсите на помощи, но не и холандците. Това е политика на корумпираното правителство. САЩ пинчер.
  • 3 емм

    6 0 Отговор
    Бутан: където щастието е държавен приоритет

    Тва е лЪжа
    Сестра ми имаше гадже от там
    Първо,това е кралство и всичко пренадлежи на краля,бракове с чужденец не са разрешени, предполагам,че се досещате кво значи това 😁
    Не дават да се кара автомобил,и ако е зима и има сняг,а искаш да отидеш при роднините си в съседното село, трябва да вървиш пеша 😒🤣
    Единственото щастливо в тази държава е че малко плащат за сметки и за храна,иначе ако жена реши да сключи брак с бутанец и да живее там,тя няма право да работи.
  • 4 Раданч Татлъту

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хихихи..":

    Верно е,точно фините са уникални темеруди!🙉🙉🙉🥳🤡👍

    Коментиран от #6, #8

  • 5 димитър

    2 0 Отговор
    Изследвали са ги на пияна глава ,като съседите им от юг.
  • 6 Колега, фините са на 5-то (пето)

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    място в света по самоубиства на глава от населението.
    Обаче явно като са равили тая класация за щастието са питали ония които още не са се самоубили 😁😁😁
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Раданч Татлъту":

    А па бутанци са едни щастливци все в нирвана се намират