Отидете към основна версия

7 896 145

Путин отмъщава на жителите на Мариупол

  • мариупол-
  • отмъщение-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • владимир путин-
  • ирина верешчук

Путин си отмъщава, защото не успя да открадне украинския град през 2014 г.

Снимка: Shutterstock

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че нападението на руската армия срещу град Мариупол и безмилостните атаки по цивилното население са „лично отмъщение на Путин”, предаде Би Би Си.

„Мисля, че Путин отмъщава лично на жителите на Мариупол след неуспеха му да превземе града през 2014 г. (когато Русия окупира Крим). Това е колективно наказание за отказа им да бъдат част от Русия”, каза Ирина Верешчук. По думите ѝ усилията за изпращане на хуманитарни доставки продължават да се провалят.

„Ако Путин го искаше, хуманитарният коридор в Мариупол вече щеше да бъде отворен. Руснаците унищожават болниците, театъра, в който се настаняват разселени хора, [...] джамията, църквите, нищо не ги спира“, каза Мариупол. Руските войници продължават да атакуват град Мариупол, в който се смята, че в момента има 300 000 души в капан. Русия не позволява евакуация, а обсаденият град е без вода, храна и ток, подложен на интензивни бомбардировки.

Градският съвет на Мариупол твърди, че жителите на града бивали отвеждани в Русия против волята им, а един от украинските депутати твърди, че на тези хора се налага да се занимават с принудителен труд в отдалечени части на Русия, предаде AP. "Окупаторите принуждават хората да напуснат Украйна и да отидат в Русия. През изминалата седмица няколко хиляди жители на Мариупол са били отведени на руска територия", се казва в изявлението на градския съвет. Подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна заявиха, че от 5 март досега от Мариупол са евакуирани 2973 души, включително 541 през последните 24 часа. Към обсадения град Мариупол, който е подложен на тежък обстрел от руските сили, са прекъснати доставките на храна, вода и енергия.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 95 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: