Отидете към основна версия

22 056 78

Жозеп Борел: В опасност сме

  • жозеп борел-
  • ес-
  • русия-
  • разходи

Военните разходи на страните от ЕС са четири пъти по-големи от тези на Русия, заяви върховният представител по външната политика и сигурност

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Страните от ЕС отделят за отбрана 200 млрд. евро или 1.5 на сто от своя БВП, съобщи върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, след като обяви, че страните-членки на ЕС са приели стратегическия компас, предаде БНР.

"В опасност сме, трябва да го осъзнаем и да действаме според ситуацията", каза той и припомни, че бързото нарастване е започнало след 2014-та година

"Трябва да харчим повече, но и по-добре. По-добре означава да избягваме дублирането и пропуските. Тези 200 млрд. евро са горе-долу 4 пъти повече от военните разходи на Русия, така че всички ние харчим за същото четворно повече от нея, но със сигурност не и със същата ефективност. 200 млрд. евро са харчовете на Китай. Но със сигурност не е едно и също 27 различни части в една интегрирана военна структура".

Борел припомни, че в компаса ще бъдат създадени сили за бързо разгръщане, чиито състав ще бъде до 5 хиляди души.

Министрите са изразили безпокойство от действията на руската частна армия "Вагнер" в Мали. ЕС ще иска гаранции от преходните власти, че тези, които е снабдил и обучил, няма да влязат в колаборация с "Вагнер". "Чакаме отговор и ако той не ни даде исканите гаранции, ще преосмислим дейностите си там", каза още върховният представител по външната политика.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 98 гласа.

Свързани новини