Отидете към основна версия

3 416 89

Деца умират от дехидратация в Мариупол

  • мариупол-
  • война-
  • деца-
  • русия-
  • украйна-
  • дехидратация

Украинският град е обсаден от руската армия

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

27-годишна жена, избягала от ужаса в обсадения украински град Мариупол, разказа пред Би Би Си как деца умират всеки ден от дехидратарация.

Югоизточният град Мариупол е подложен на постоянен обстрел от руския агресор, а жертвите са хиляди, включително деца. „Градът ми е абсолютно унищожен“, разказва 27-годишната Виктория с треперещ глас, докато описва ежедневния обстрел на руската армия. Виктория е успяла да се евакуира до село на 20 километра от Мариупол.

„Ще остана в Украйна и ще се опитам да спася семейството си в Мариупол. Мариупол е моят живот, не разбирам защо трябва да напусна моя град, моята страна заради Русия", казва тя. Младата украинка разказа, че знае за три деца, които са починали от дехидратация. „21 век сме, а деца умират от дехидратация". Много други деца гладуват, защото доставките до Мариупол са блокирани от руската армия. Тя не позволява евакуацията на цивилното население. Украинските власти посочиха, че Русия извършва геноцид в Мариупол.

„Мариупол! Трудолюбив и честен град! Мариупол. Който окупаторите просто унищожават. Унищожават до пепел. Градът, който ще преживее всички тях. Нищожни роби, които не знаят как да се грижат за собствената си държава. За собствените хора. А отиват в друга. Ние се борим за всеки украинец! И ние помним всички! Благодарни сме на всеки мъж и всяка жена. И на хората, и на тези красиви градове”, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: