Отидете към основна версия

3 681 52

Зеленски за преговорите с Москва: Трудни, понякога скандални, но стъпка по стъпка вървим напред

  • владимир зеленски-
  • обръщение-
  • преговори-
  • президент-
  • украйна-
  • русия

Украинският президент е поканен да произнесе реч на специалната среща на върха на НАТО в четвъртък

Снимка: UNIAN

Президентът на Украйна Владимир Зеленски определи преговорите с Руската федерация като много трудни, понякога скандални, но "ние вървим напред стъпка по стъпка".

Това съобщи той в поредно видеообръщение към украинците.

Зеленски каза, че Украйна продължава да работи на различни нива, за да насърчи Русия към мир и да сложи край на тази брутална война.

Президентът благодари на всички международни посредници, "които се борят за Украйна, Европа и истината".

"Които представят на Москва реална картина. Честната. И насърчават да гледаме реалистично, на това, което се случва в битките. И че светът няма да спре в защитата на истината. Нашата истина", каза той.

Държавният глава припомни, че тази седмица предстоят три важни срещи на върха: Г-7, НАТО и ЕС.

„Нови пакети от санкции, нова помощ. Ще работим, ще се борим при първа възможност. До последно. Смело и открито. С пълна енергия. С цялата си сила. И няма да се уморим. Ще си починем, когато победим. И това определено ще се случи“, подчерта Зеленски.

Междувременно стана ясно, че Зеленски е поканен да произнесе реч на специалната среща на върха на НАТО в четвъртък, на която ще се обсъжда руската инвазия в Украйна, съобщи Франс прес, позовавайки се на представител на Алианса. Това ще стане чрез видеовръзка.

„Това ще бъде възможност за съюзническите лидери да чуят директно от президента Зеленски за тежката ситуация, пред която е изправен народът на Украйна поради агресията на Русия“, заяви представителят на НАТО.

Говорителят на Зеленски потвърди, че украинският лидер ще вземе участие в срещата на върха и ще говори на нея. Украинският президент ще отправи апел за помощ за прекратяването на руската инвазия.

"Това може да стане по няколко начина. Затворете въздушното пространство, осигурете на Украйна мощни системи за противовъздушна отбрана, както и авиация", отбеляза говорителят на Зеленски.

Срещата на върха съвпада със срещата на върха на Европейския съюз, както и срещата на върха на Г-7, които също ще се проведат в Брюксел, предаде БНР.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 25 гласа.

Свързани новини

  • Хвърлиха „Молотов” по Кремъл

    Любителски кадри, заснети в руската столица Москва, показват хвърлен коктейл „Молотов” по стените на Кремъл. На 24 февруари Русия предп ...
    23.03.2022
    18 851
    87
Новини по държави: