Отидете към основна версия

9 011 97

"Поразителни пропуски на тактическо ниво": защо Русия не напредва в Украйна

  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • руска армия-
  • убити-
  • руски войници-
  • франц-щефан гади-
  • военен експерт

Лоша координация, фрапантни пропуски на тактическо ниво, проблеми с кодираната комуникация: месец след началото на войната в Украйна Русия по никакъв начин не е постигнала военните си цели, казва военен експерт пред АРД

Снимка: UNIAN

Г-н Гади, какво постигна Русия за четирите седмици, откакто нахлу в Украйна?

Франц-Щефан Гади: Абсолютно ясно е, че руските части по никакъв начин не са постигнали военните цели, поставени в началото на войната. Идеята за сваляне на правителството на Володимир Зеленски и за бърза смяна на режима беше нереалистична във военен план. Русия атакува по твърде много оси, войските бяха твърде разпилени. В първите дни беше много трудно да се разбере цялата концепция за действие, тъй като влизаше в противоречие с руската военна доктрина.

Руските войски очевидно не са очаквали, че ще им се наложи да водят толкова интензивна война срещу украинците. По-скоро са разчитали на сценарий като в Австрия през 1938 година - бърза окупация, подкрепена от голяма част от населението. Вместо това сега им се налага да водят ожесточени боеве.

Дали поради това руското ръководство е променило военните си цели?

Франц-Щефан Гади: В момента руските части се прегрупират наново. Отделните армейски групи обаче са зле координирани и очевидно имат трудности с кодираната комуникация. Вероятно е Русия да се опита с една нова офанзива да завладее колкото може повече територии, за да използва това в преговорите.

Не е ли странно, че руските части не са очаквали такива трудности и такава съпротива?

Франц-Щефан Гади: Ако руската страна го беше очаквала, щеше предварително да интегрира различни оръжейни системи и платформи, за да може да постигне максимален успех срещу врага и да защити собствените си войски. Руският подход напомня на рискованата тактика на американската армия пред Багдад през 2003 година, когато тя навлезе неприкрито и без подкрепа дълбоко във вражеската територия, понеже моралът на противниковата армия вече беше разбит и режимът нямаше подкрепа от страна на местното население. На тактическо ниво в руската армия се открояват поразителни пропуски. Ние, военните анализатори, надценихме отраженията на руските армейски реформи след войната в Грузия през 2008 година.

Можеше да се предположи, че рано или късно руските части ще се сблъскат с логистични проблеми - за разлика от натовските войски тактическите батальони имат нужда от повече логистика, понеже са с по-голяма огнева мощ и затова се нуждаят от повече муниции. Най-вече обаче руските войски не са настроени за офанзивна война с дълбоко навлизане в територията на врага - те са настроени за защитно-офанзивна война на руска земя, при която биха могли да разчитат на руската железопътна мрежа.

Колко важна за хода на войната е съпротивата в Мариупол?

Франц-Щефан Гади: В следващите дни ще е важно колко бързо ще падне Мариупол и какво ще се случи в Донбас. Това е най-големият оперативен проблем на украинците, тъй като могат да бъдат обкръжени. Руската армия предприема атаки южно от Харков и северно от Мариупол, но ние не знаем колко украински части се намират там. Знаем много по-малко за украинските войски, отколкото за руските. Затова е много трудно да се прогнозира колко още ще продължи войната.

Ако украинските части в района бъдат отрязани и Мариупол падне, това ще даде възможност руски войски да бъдат изпратени на други фронтове - например към Николаев или Одеса, както и да бъде засилен обсадният пръстен около Киев. Мога да си представя, че рано или късно градът ще бъде обкръжен, но не мога да си представя, че руснаците ще са в състояние да го превземат къща по къща - за целта има нужда от твърде много войници. Вместо това вероятно ще се заложи повече на артилерията и на обстрела на града, за да може така правителството на Зеленски да бъде подтикнато към политически отстъпки.

Колко дълго може да издържи украинската армия?

Франц-Щефан Гади: Това е проблемът: ние не знаем в какво състояние са украинските войски. Знаем, че украинската противовъздушна отбрана все още е невредима, знаем, че голям брой от частите са в бойна готовност, че има оперативни резерви. Но нямаме никаква информация за мунициите, не знаем дали от Запад действително ще пристигнат исканите мащаби, а и не знаем доколко украинците ще успеят да се адаптират към новите тактически дадености. Знаем например твърде малко за боеспособността на украинските военновъздушни сили. Не мисля, че в близко бъдеще руските или украинските войски ще колабират. Но оттам не следва, че украинците ще спечелят. От днешна гледна точка ситуацията е патова.

А смятате ли, че е възможно решение да бъде намерено чрез преговори?

Франц-Щефан Гади: Рано или късно ще трябва да има такова решение, за което и двете страни ще трябва да направят компромиси. Като и за двете страни ще е важно да представят нещата така, като че ли са спечелили. Съмнявам се обаче, че това ще доведе до траен мир. В близко бъдеще може да избухне и следващ конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 72 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: