Отидете към основна версия

1 234 15

Надеждите за подновяване на ядрената сделка на Иран

  • иран-
  • ядрена сделка-
  • подновяване-
  • сащ-
  • ес-
  • техеран

Висш дипломат от ЕС участва в разговори в Иран за подновяване на ядрената сделка

Снимка: Shutterstock

Висш дипломат от ЕС участва в разговори в Техеран днес на фона на надеждите за подновяване на ядрената сделка на Иран със световните сили, предаде "Асошиейтед прес", позовавайки се на иранската държавна медия.

Срещите между пратеника на ЕС, Енрике Мора, и висши ирански служители се провеждат в чувствителен момент на преговорите за съживяване на сделката, след като се появиха положителни признаци за разрешаването на някои от най-трудните проблеми, обсъждани на преговорите. В съобщението за разговорите в Техеран не бяха дадени много подробности и само се посочва, че дипломатите са обсъдили най-новите развития по ядрената сделка, както и че иранският главен преговарящ Али Багери Кани е повторил, че Иран смята, че двете страни са близо до сделка, ако Америка предяви "реалистични" изисквания.

Бившият президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядрената сделка през 2018 г. и отново наложи тежки санкции срещу Иран. Ислямската република постепенно престана да изпълнява задълженията си по споразумението и значително разшири ядрената си програма. По рано този месец разговорите за съживяване на сделката във Виена бяха прекъснати, след като Русия нахлу в Украйна и Запада наложи финансови санкции срещу Москва. Служители сега пак изразяват оптимизъм, след като Москва изглежда се е отказала от свое предишно изискване търговията ѝ с Иран да бъде изключена от санкциите.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини