Отидете към основна версия

9 376 161

Русия губи по 357 войници на ден в Украйна. САЩ във Виетнам са губели 8

  • руски войници-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • жертви-
  • статистика-
  • владимир путин-
  • киев-
  • донбас-
  • виетнам

Изключително висок брой жертви по стандартите на съвременните военни действия

Снимка: Министерство на отбраната на Украйна

Украйна убива руските нашественици с невиждан от Втората световна война насам темп. Средно руската армия, която предприе пълномащабна война на 24 февруари, губи по 357 свои войници на ден в Украйна. За справка във Виетнамската война американските жертви са били средно по 8 на ден, предаде The Times.

Какъв е точният брой на убитите руски войници в Украйна за месец? Това е въпрос, на който не може да се даде точен отговор. По очевидни причини анализаторите са скептични както към руските, така и към украинските оценки: смъртните случаи имат пряко влияние върху морала на войската. Москва твърди, че 1351 войници са били убити на украинска земя, докато оценките на Киев са за 16 000 руски жертви. Според американското разузнаване руските жертви са между 7000-8000. Преди дни руското издание „Комсомолска правда” публикува статия, която изтри минути по късно заради съмнения за „хакерска атака”. В статията бе съобщено, че близо 10 000 руски войници са загинали във войната в Украйна. Според вестник The Times (цитирайки анализ на Института по международни въпроси „Уотсън” и на Университета „Браун“) руските жертви до момента са поне 10 000.

Това е изключително висок брой жертви по стандартите на съвременните военни действия, и то за толкова кратко време. За справка 2323 американски войници са убити в 20-годишната война в Афганистан (около 0,3 смъртни случая на ден). 4598 американски войници са убити в седемгодишната война в Ирак, което прави средно по 1,8 на ден, докато 58 220 загинаха в 20-годишната война във Виетнам, средно осем на ден. Въпреки че в годините на най-ожесточените сражения (между 1966 и 1970 г.) броят на убитите американски войници е средно по 30 на ден. Руската инвазия в Украйна до момента води до 357 руски жертви, което значително надминава и британските военни жертви през Втората световна война (185 на ден средно).

В тази война малко се знае за загубите на украинските войски. Руснаците казват, че над 14 000 украински войници са убити - десет пъти повече, отколкото Русия твърди, че се е загубила. Малцина приемат това твърдение сериозно. Повечето анализатори смятат, че на всеки украински войник са убити между трима и четирима руснаци. За да запълни празнините, Русия привлича бойци от чужбина. Моралът на руската армия е изключително нисък, което се дължи и на факта, че руските войници са били заблудени от собственото си командване, че ще бъдат приети като освободители в Украйна.

The Times обръща внимание и на друг важен компонент: броят на войниците, необходими за контролиране на район с цивилни, превзет във военни действия. Според военни експерти идеалното съотношение на силите е 20 войници на 1000 души население. Военното командване в Москва е направило погрешни оценки на това каква съпротива ще окажат украинците. Ако контролирането на цяла Украйна е била целта на президента Путин, страна с 44 милиона души, това ще изисква около 880 000 войници, на практика цялата руска армия. В момента обаче по оценки четирима руски войници се падат на 1000 украински цивилни, което на практика означава, че Русия не може да се надява да поеме контрол над Украйна. Военните неуспехи на руската армия карат Путин да съсредоточи военните действия в Донбас.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 134 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: